Америка прети Кини санкцијама ако „окупира“ Хонгконг

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаПоглед на Хонгконг
Поглед на Хонгконг - Sputnik Србија
Пратите нас
Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О'Брајан саопштио је да би Вашингтон могао увести санкције Кини, уколико Пекинг помоћу нацрта закона о националној безбедности „окупира“ Хонгконг, преноси „Ен-би-си“.

О'Брајан је подсетио да је Комунистичка партија Кине обећала Великој Британији 1984. године да ће Хонгконг „сачувати аутономију и свој начин живота до 2047. године“.

За 27 година до истека тог рока, кинеске власти су „фактички окупирале Хонгконг“. Ако оне то заиста изведу, државни секретар САД Мајк Помпео, највероватније, „неће моћи да потврди, у складу са законом из 1992. године и законом из 2019. године о људским правима и демократији у Хонгконгу да Хонгконг и даље има висок степен аутономије“. У том случају ће бити уведене санкције Хонгконгу и Кини.

Осим тога О'Брајана сматра да је маловероватно да ће Хонгконг „успети да остане финансијски центар Азије, уколико га Кина „окупира“.

Раније је Кина саопштила да је „крајње неопходно“ да се донесе закон о националној безбедности за Хонгконг. Демонстранти у Хонгконгу ову најаву оцењују као грубо мешање кинеске Комунистичке партије у аутономију Хонгконга, али званични Пекинг негира ове оптужбе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала