Иако је традиција испијања чаја у региону дубоко укорењена у историји, добила је нови замајац пре око пет година, када су локални произвођачи почели да праве сопствене мешавине и да шире асортиман чаја.
„Постоји много објава које указују да је Иван-чај користан. Али он се разликује од нашег ’кучу‘ чаја по томе што га ручно сакупљамо у првом снегу. То јест, природа га сама ферментира, а чим крене први мраз, ми сакупљамо лишће. Имамо доста сунца у поређењу са другим регионима. А пошто је лето кратко, максимална корист од сунца за све биљке је у јулу. Стога је ефекат наших трава, дивљих биљака и бобица већи него у централној Русији или на Западу“, објаснила је благодети јакутског чаја председавајућа Удружења гостопримства Републике Саха (Јакутија) Татјана Тимирова.
Промоција културе испијања чаја
Поред промоције јакутског чаја као лековитог средства, Тимирова каже да је за становнике Јакутије такође од великог значаја популаризација церемоније испијања чаја. По њеном мишљењу, то ће помоћи у испуњавању најважнијих задатака: очување националне традиције, побољшање културе и услуга, спречавање алкохолизма међу становништвом.
„Ми видимо чај као инструмент за оздрављење друштва, као алтернативу за штетне напитке. Наш циљ је да створимо културу јакутских традиција испијања чаја на јавним местима, да здрава разонода буде у моди“, појаснила је Татјана Тимирова.
Поред тога, према њеним речима, у центрима народне уметности током испијања чаја биће одржаване разне манифестације и радионице које ће подучавати младе и старије генерације церемонији испијања чаја. Претпоставља се да ће уметност испијања чаја такође допринети ширењу националне културе међу становништвом.
Грант од председника
У марту ове године, туристичко удружење Јакутије освојило је државни грант за развој културе чаја у региону. У оквиру пројекта планирано је одржавање церемонија испијања чаја на масовним догађајима и националним празницима, као и радионице о испијању чаја у националним кућама олонхо, које су центри културе народа Сахи.
Све ће имати прилику да науче церемонију испијања чаја, вештину церемонија, одржаваће се радионице које уче како да се постави сто и послужи чај, као и семинари о томе како правилно припремати чај, како и када сакупљати биљке.
Поред тога, планира се увођење церемоније чаја у протоколарне догађаје. Испијање јакутског чаја ће бити укључено у програм састанака, округлих столова и празника републике. Према мишљењу председавајуће Удружења гостопримства Јакутрије, церемонија испијања чаја би требало да постане саставни део културе приликом дочекивања гостију јакутског народа.
„Код нас су култура исхране и духовна култура уско повезане, а чај је основа за преговоре. У сваком случају, наша оригиналност ће бити сачувана, али ћемо јој додати услужне стандарде и тако ћемо наставити да развијамо свој бренд чаја“, навела је будуће планове Татјана Тимирова.
Сви догађаји тек предстоје, али ширење вируса корона је унело неке измене у програм популаризације културе испијања чаја у Јакутији, и натерало је да пређе на онлајн-режим.
У условима самоизолације, Туристичко удружење је одлучило да одржава радионице на интернету. До краја маја, када буду готове шеме постављања столова и национални костими, онлајн испијање чаја ће бити покренуто путем интернета.
„Нажалост, план догађаја је пропао. Али упркос томе, не одустајемо, не тугујемо и прелазимо на онлајн-режим, одржавамо радионице на даљину и настављамо тему популаризације чаја“, истакла је Татјана Тимирова.
Перспективна индустријска грана
Режим самоизолације је довео до смањења испорука чаја у Јакутију из других региона и из иностранства. Међутим, потреба становништва за чајем није смањена. Ово је отворило нове перспективе за развој производње чаја у Јакутији, то јест, јакутска индустрија чаја је преусмерена на домаће тржиште.
Према речима председавајуће Удружења, у блиској будућности се планира коришћење више радних ресурса у региону, а то се односи на укључивање становника села у рад и организовање летњих радних кампова за ђаке.
„Желимо да се производња чаја правно дефинише као пољопривреда. Најважније је регулисати правну страну и дати предлоге мера подршке за мала предузећа која се баве сакупљањем, производњом и прерадом чаја“, истакла је Татјана Тимирова.
Према њеним речима, између осталог, планирано је да се током лета повећа жетва, да се промовишу домаћи брендови, да се пређе на интернет платформе и више извози.
Министарка предузетништва, трговине и туризма Јакутије Ирина Високих је истакла да чајну индустрију у региону подржавају о оквиру програма за развој бизниса. Поред помагања у продаји производа, много пажње се посвећује и финансијској подршци за предузетништво и програму за јачање малих и средњих предузећа.
Такође, према речима министарке, прошле године је покренут пројекат за стварање бренда „Произведено у Јакутији“. У оквиру програма заједно са Удружењем предузетника Јакутије, регионалне власти подржавају све произвођаче који раде на популаризацији материјалне и духовне културе Јакутије.
Прочитајте и: