Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/

© Фото : Public domain / National Ocean ServiceДревно ескимско светилиште на острву Итигран
Древно ескимско светилиште на острву Итигран - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је територијално највећа земља на свету. Очаравајућа поља, шуме, језера остављају без даха. Међутим, на том огромном пространству постоји и неколико тајанствених места, око којих се испредају различите легенде. Представљамо девет загонетних места, која голицају машту свих заљубљеника у мистерију.

Лапонски лавиринти у Карелији

Реч је о лавиринтима на Зајацком острву, који су дело људских руку. Кажу да у свету постоји око 500 шаманских лавирината, од којих се 50 налази у Русији. Скоро сви лавиринти носе религијски значај, али оно што је занимљиво јесте да је немогуће одредити њихов смисао и циљ градње. Појединци сматрају да су лавиринти подизани на гробовима, како душе умрлих не би напустиле место где су сахрањене.

© Sputnik / Pavel Lvov / Уђи у базу фотографијаЛапонски лавиринти у Карелији
Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/ - Sputnik Србија
Лапонски лавиринти у Карелији

Китова алеја, острво Итигран у Чукотском аутономном округу

Алеја китових костију налази се у Беринговом мору на острву Итигран. Дуга је око 500 метара. Све изгледа необично – стаза од камених плоча води ка површини округлог облика. У средишту тог простора налази се огњиште које је раније коришћено за приношење жртава. Поред се налазе редови симетрично закопаних костију китова дужине и до пет метара, као и кичме и лобање појединих животиња. Према мишљењу научника, ту се налази око 60 скелета одраслих китова.

© Sputnik / Vera Kostamo / Уђи у базу фотографијаКитова алеја на острву Итигран, Чукотски аутономни крај
Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/ - Sputnik Србија
Китова алеја на острву Итигран, Чукотски аутономни крај

Телецко језеро, Алтај

То је друго по величини слатководно језеро у Русији, познато као „Бајкал у малом“. Интересантно је да је дубина језера 325 метара, а чак ни у јеку лета температура воде у дубинама језера не прелази четири степена Целзијуса. Кажу да су на дубини од 100 метара „сачувана“ многобројна тела утопљеника, која нису успели да извуку. Такође круже приче и о „шуми мртвих“ на дну језера.

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаЈужна обала Телецког језера у Републици Алтај
Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/ - Sputnik Србија
Јужна обала Телецког језера у Републици Алтај

Мочваре Васјуган, Западни Сибир

Мочваре Васјуган су једне од највећих мочвара на свету. Њихова површина је 53.000 квадратних километара, с тим што се мочваре шире сваке године. То је више него површина Швајцарске, Холандије, Белгије, на пример. Ово дивље место назива се и „руским Амазоном“. Међу локалним становништвом кружи легенда да је мочвару створио сам ђаво. У том подручју се налази око 100 напуштених села у којима лутају душе умрлих.

Планина Холатчахл, Урал

Планина Холатчахл позната је и као „планина мртвих“, а за њу се везује мноштво страшних легенди. Једна од њих је и трагедија из 1959. године, када је на једном од безимених планинских превоја нестало девет туриста. До данас није разјашњено шта се догодило са њима.

Плешчејево језеро,  Переслављ-Залески, Јаросласка област

Становници града Преслављ-Залески  (који је основао кнез Јуриј Долгоруки) сматрају да је Плешчејево језеро опасно и мистериозно место. Људи се често изгубе у густој магли поред језера и појаве се тек након неколико дана. Ако их ухвати магла, они изгубе појам о времену. Језеро је познато и по несвакидашњем плавом камену који се користио за приношење жртава. Према неким записима, камен се више пута „померао“. Научници сматрају да је разлог премештања лед. Према једној од најпопуларнијих легенди, ту се налазио Китеж-град, који називају и „руска Атлантида“. Према предању, када су се Монголи 1237. године спремали да заузму град након пораза великог кнеза Георгија (који је направио Китеж-град) видели су стуб светлости са неба која је озарила куполу цркве. Након тога је цео град покрила бела светлост и он је утонуо у језеро. Монголи су претражили цело подручје, али Китеж-град нису пронашли.

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаЗалазак на Плешчејевом језеру
Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/ - Sputnik Србија
Залазак на Плешчејевом језеру

Аркаим, Чељабинска област

Аркаим је најстарији град у Русији, настао у исто време када и древне египатске пирамиде. Пре око 4.000 година на том месту налазило се једно од насеља становника Јужног Урала. Откривено је пре 30 година током извиђања из хеликоптера. На то место су изашли хеликоптери и пронашли рушевине старог града. Према подацима, насеље је кружног облика, који подсећа на сунце. Место је отворено за туристе.

Патријаршијска језера, Москва

Подручје где се налазило језеро у 16. веку било је познато као „Козја мочвара“. Кажу да се тада на том месту узгајао велики број коза. Такође постоји легенда да су ту живеле нечисте силе. Кокошке, патке, гуске и друге врсте перади нестајале су без трага у мочвари. Касније је на то место дошао патријарх и све се смирило. Тако је језеро и добило свој назив. Сада то место краси бистра вода и предивни пејзажи. Радња чувеног романа Михаила Булгакова „Мајстор и Маргарита“ почиње на Патријаршијским језерима.

До већине наведених места је тешко доћи, али сви могу посетити Патријаршијска језера у Москви и прошетати се око језера, омиљеног места уметника и познавалаца књижевности и филма.

© Sputnik / Evgenia Novozhenina / Уђи у базу фотографијаПатријаршијска језера у Москви
Девет најмистериознијих места у Русији: Шума мртвих, Пећина Црног Ђавола, руска Атлантида /фото/ - Sputnik Србија
Патријаршијска језера у Москви

Кашкулакска пећина, Хакасија

Ова пећина је једна од најлегендарнијих пећина, позната и као „Пећина Црног Ђавола“. Налази се у Хакасији, њена дужина је 820 метара, а дубина 50 метара.

Према предањима, ту су древни становници Хакасије приносили жртве својим боговима, између осталог и људске.

Пећину већ неколико векова прати лоша репутација. Она је једно од најтајанственијих места у Русији. Наводи се да веома осетљиви људи могу видети халуцинације у њој. Истиче се да на том месту људи често постану нервозни, хвата их панични страх, праћен халуцинацијама. Притом, сви посетиоци пећине виде исто – старијег човека са капом,  роговима и ватреним очима, који подсећа на шамана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала