Научници пронашли ген који је повезан с виткошћу

© Fotolia / RGДевојка држи слаткиш
Девојка држи слаткиш - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сви знамо бар једну особу која може јести колико хоће, никада није ишла у теретану, а опет је витка. Према прелиминарном истраживању објављеном у часопису "Cell", научници су открили ген који им помаже да остану витки, што потвара нове огућности у борби против гојазности.

Наиме, међународни тим научника идентификовао је варијанту јединствену за витке особе познату као АЛК ген. Овај ген ствара протеин који се зове анапластична лимфомска киназа, који је укључен у раст ћелија.

Навели су варијанту након што су прегледали ДНК узорке и клиничке податке више од 47.000 здравих људи у Естонији у доби између 20 и 44 године.

"Естонска биобанка по својим је детаљима врло јединствена", рекао је за "Cell" аутор Јосеф Пенингер, професор на одељењу медицинске генетике и директор Института за науку о животу на Универзитету Бритиш Колумбија.

© Fotolia / LsantilliДијета - илустрација
Научници пронашли ген који је повезан с виткошћу  - Sputnik Србија
Дијета - илустрација

"Прегледали смо генетске мапе људи с индексом телесне масе испод 18, упоредили их с онима нормалне тежине и открили генетску варијанту која је у корелацији с виткошћу", рекао је Пенингер.

Истраживање на мишевима и мувама

Тим је потом испитао како АЛК ген функционише код мишева и мува. Стефан Орајли, професор и шеф Одељења за клиничку биохемију на Универзитету у Кембриџу, рекао је да истраживање није "коначно", али да је "врло занимљиво".

Орајли, који није био укључен у студију, додао је да "то сигурно повећава интересовање за инхибицију АЛК7 као терапијску стратегију за лечење гојазности".

Научници већ знају да мутирани облик гена и протеина АЛК може подстаћи развој тумора. Мутирани облици гена и протеина нађени су код нећелијског карцинома плућа, анапластичног великог ћелијског лимфома и неуробластома, рака мозга.

© pixabayСтудије на мишевима и мувама сугеришу да ген АЛК упућује масно ткиво да сагорева више масти.
Научници пронашли ген који је повезан с виткошћу  - Sputnik Србија
Студије на мишевима и мувама сугеришу да ген АЛК упућује масно ткиво да сагорева више масти.

Ген за виткост дијета будућности

Ново откриће сугерише да различита мутација гена може играти улогу код виткости и отпорности на добијање на килажи. Да би то тестирали, научници су спровели експерименте на мушицама и мишевима и открили да је брисањем овог гена дошло до тањих верзија тих инсеката и мишева.

"Дали смо мишевима Мекдоналдсову дијету. Нормални мишеви постали су гојазни, а они без АЛК-а остали су витки", рекао је Пенингер.

Тимске студије на мишевима такође сугеришу да ген АЛК упућује масно ткиво да сагорева више масти из хране.

Пенингер је рекао да би третмани који циљају ген за виткост у будућности могли помоћи научницима у борби против гојазности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала