Посебна врста цврчака ускоро устаје из земље након 17 година спавања

Пратите нас
Након џиновских стршљенова, коронавируса, сада се у САД појављује "нова брига", а реч је о инсектима цикадама и очекује се да се 1,5 милиона њих појави на подручју ове државе с обзиром на то да је пролеће њихово годишње доба.

Цикаде су, врста цврчака, који спавају 17 година под земљом и из ње се појављују након тог периода, размножавају се и онда угину.

​С првим зрацима сунца одбацују љуштуру, цврче из свег гласа, лете, паре се и врло брзо угину.

Отприлике недељу дана пошто се појаве изнад површине земље, одрасли се кукци паре, а женка полаже од 400 до 600 јајашаца под кору дрвећа. У следећих неколико седмица из тих јајашаца се излегну ларве које падну на тло, направе рупу на земљи и тада почиње њихов дуги подземни живот. Након 13 или 17 година, зависно од врсте, појави се нова генерација одраслих цикада и онда све креће испочетка.

Ове године овај јединствени феномен у Америци би се могао појавити у југозападној Вирџинији, деловима Северне Каролине и Западне Вирџиније, а оно што теши је чињеница да цикаде нису опасне по људе, већ само цврчањем стварају велику буку.

"Заједнице и фарме на којима се појави велики број цикада могу се суочити с великом буком. Надам се да ће је управо та рејетка појава која је задивљујућа надјачати", казао је ентомолог Ерик Деј.

Цикаде, међутим, представљају проблем за орхидеје, винову лозу и дрвеће јер су управо то места у која женка полаже јајашца.

"Цикаде се могу појавити у великом броју, а пољопривредници би у тим периодима требало да буду опрезни", упозорио је професор на Вирџинија универзитету, Даг Фајфер.

Цикаде су крупни инсекти с крилима који се појављују годишње или периодично. Мистерија је у томе што се ти периодични појављују на сваких 13 или 17 година и ниједна теорија још сигурно није утврдила настанак њиховог животног циклуса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала