Руски стручњак: Амерички ласер је бескористан

© YouTube/ U.S. Navy Амерички ласер
Амерички ласер - Sputnik Србија
Пратите нас
У модерном ратовању, могућности ласерског оружја изузетно су ограничене, јер су за њега неопходни идеални услови који су изузетно ретки на мору, сматра председник Академије за геополитичка питања Русије, доктор војних наука Константин Сивков. Он је на тај начин прокоментарисао тестирање ласерског оружја које је спровела Америка у Тихом океану.
„Амерички ратни ласер је бескористан, јер су за њега потребни идеални услови, који су прилично ретки на мору. Ласерско оружје се данас може користити за онеспособљавање оптичко-електронских система различитог наоружања, али се не може рећи да је ефикасно у уништавању ваздушних циљева”, објаснио је Сивков.

Сивков сматра да на ефикасност ласерског снопа веома може утицати чак и незнатна сумаглица, а неопходно је и потпуно одсуство таласа, како капљице воде не би утицале на светлосни сноп. Он је скренуо пажњу да је у видео-снимку тестирања, који је објавила америчка страна, сноп усмерен према дрону дуже време, што значи да му недостаје енергетска ефикасност.

Ласерско оружје на броду Ју-Ес-Ес Понс - Sputnik Србија
Америка тестирала ласерско оружје против дронова /видео/

Он је још додао да руски системи ласерског оружја „Пересвет”, који су уведени у употребу 2018. године, нису предвиђени за уништавање ваздушних циљева, али способни су да онеспособе оптичко-електронски систем различитих система наоружања, укључујући хеликоптере, авионе и сателите.

Претходно су Сједињене Америчке Државе објавиле видео-снимак тестирања ласерског оружја против дронова у Тихом океану, недалеко од луке Перл Харбор. На снимцима се види брод, на чијем је носу размештен ласерски уређај. Такође, приказан је и сам ласер, односно, светлосни сноп, који је био усмерен на површину воде, након чега се дрон запалио.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала