Свици више не светле, „угасили“ су их људи

CC0 / пиксабеј / Свици
Свици - Sputnik Србија
Пратите нас
Широм света свици својим светлуцавим телима осветљавају ноћ, али научници сада упозоравају да је њихова „магија“ угрожена и да будуће генерације можда никада неће имати прилику да јуре по дворишту за овим сићушним бићима.

Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови како би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафтс у Масачусетсу, који су спровели истраживање, преносе медији. 

На пример, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом светљењу, потребне су шуме мангрова како би се размножавали у овом подручју, али су овде засађене плантаже палминог уља.

Истраживаче је изненадило када су установили да је расвета такође узрок изумирања свитаца. Вештачко светло које потиче од уличне расвете, реклама и светлости која се шири са прозора стамбених зграда погубно делује на њих.

„Осим што им ремети природан биоритам, вештачко светло утиче на њихове ритуале током парења“, напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Већина свитаца се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес.

Професор биологије Дејв Гоулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца. Научници су и иначе установили да је у току „тиха апокалипса“ у свету инсеката, јер се већ 41 одсто налази пред истребљењем.

У Јапану, Тајвану и Малезији већ дуже време излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз реке близу шума мангрова у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије речних корита, што додатно уништава природна станишта ових светлећих бића.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала