Борељ за уравнотежене односе ЕУ и Русије

© Tanjug / RADE PRELICЂозеп Борељ
Ђозеп Борељ - Sputnik Србија
Пратите нас
У односима с Русијом мора се успоставити равнотежа између санкционе политике и сарадње у питањима од интереса за Европску унију, изјавио је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ.
Када је реч о Русији, морамо да бирамо питања која су важна за нас. То не противречи очувању чврстог става. Потребан нам је разуман баланс између непоколебљивости и санкција против Русије и опрезних напора у интеракцији у одређеним областима“, рекао је Борељ, говорећи на састанку са амбасадором Немачке која у јулу преузима шестомесечно председавање Унијом.

Шеф европске дипломатије подсетио је такође на узајамну зависност Русије и ЕУ у енергетском сектору.

„Ми морамо да купујемо гас, али је њима потребно да га продају“, рекао је Борељ.

Он је такође је поменуо да постоје питања и у односима са Кином, „која показује импресиван раст“.

„Наши односи треба да се заснивају на поверењу, транспарентности и узајамној сарадњи, међутим, данас не испадне увек тако. Имаћемо шансу само уколико будемо поштовали колективну дисциплину у односима са Кином“, закључио је Борељ и изразио наду да ће самит ЕУ и Кине, који би у Немачкој требало да се одржи на јесен, бити успешан.

Односи Русије и западних земаља погоршали су се нако што је Крим постао део Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, на питање Крима је дефинитивно стављена тачка.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала