Или да се они питају или одлазе! Америка иступа из организација у којима губи утицај

© REUTERS / DENIS BALIBOUSEСветска здравствена организација (СЗО)
Светска здравствена организација (СЗО)   - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америка губи утицај и на све могуће начине покушава да стабилизује тло које им се дрма под ногама. Зато ће САД иступити из свих организација у којима више не могу да доминирају и намећу своје агенде и правила игре, или ће бар покушати да их ослабе и обесмисле.

Овако политиколог Александар Павић види то што америчке власти разматрају могућност оснивања пандана Светској здравственој организацији. Како се претпоставља, структура ће бити формирана при Стејт департменту, а задатак ће јој бити реаговање на избијање епидемија.

Према писању листа „Политико“, координатори Стејт департмента би требало да контролишу спремност за реаговање на могуће избијање опасних болести и решавају питања везана за израду и примену вакцине, а нова структура биће ефикаснија од постојеће међународне организације, којој је амерички председник укинуо финансирање.

Америка иступа из организација у којима губи утицај

Павић сматра да су Трамп и естаблишмент у Вашингтону незадовољни тиме што више немају одлучујућу реч у Светској здравственој организацији, што се видело на последњем састанку СЗО, где амерички предлози нису пролазили, а Кина и Русија су могле да мобилишу много више подршке за своје ставове него Америка.

„Зато је амерички став да оне институције које САД не могу да контролишу — не ваљају, а ово је почетак формирања неке паралелне организације, која сигурно неће бити ограничена само на Америку, али ће пре свега бити место где ће САД моћи убудуће да раде по свом нахођењу. Дакле, где ће Америка моћи да реагује на неке будуће пандемије, праве или лажне, да унутар тога поставља оквир који ће највише одговарати њеним мултинационалним фармацеутским компанијама, да одређује који ће бити стандарди за вакцине и да те вакцине наметне што већем броју земаља“, уверен је Павић.

Како каже, ова кампања иде паралелно са демонизацијом Кине, земљом која је највећа претња америчком глобалном лидерству. Ипак, додаје, једно је када хоћете да централизујете сопствену реакцију на неке будуће непогоде, биле оне природне или вештачке, а друго је када имате амбицију да направите неку паралелну глобалну организацију, да у њу полако привучете своје савезнике и вазале и да тако направите пандан Светској здравственој организацији.

„Мислим да је то крајњи домет ове Трампове амбиције, а ово сада је први корак ка осамостаљивању Америке од СЗО. Мислим да је процена Вашингтона да нема шансе да ће икада поново моћи да поврати изгубљени утицај у тој организацији“, сматра наш саговорник.

СЗО се неће урушити без САД

Павић верује да ће Америка покушати да привуче к себи што више земаља и тако ослаби Светску здравствену организацију, баш као што сада праве паралелну мрежу финансирања инфраструктурних пројеката, која треба да буде пандан кинеском пројекту „Појас и пут“. Трамп ће, како мисли, покушати да у све ово увуче неке централноамеричке и јужноамеричке земље, а очекивано је да ће му се приклонити Колумбија и Бразил.

„Американци виде да у много чему губе трку са Кинезима и Русима, да свет постаје мултиполаран и радије ће пробати да чак и поделе свет на део који је под америчким патронатом, да га бар оделе од дела који је мултиполаран, где су Кина, Русија и друге земље које не желе више да трпе диктат. Ипак, мислим да се Светска здравствена организација неће урушити, јер је велико питање колико ће Трамп бити у стању да привуче на своју страну земље Европске уније“, напомиње политиколог.

Иако, додаје он, има неколико земаља ЕУ које су амерички вазали, попут Холандије, балтичких држава и Пољске, унутар Уније такође постоје државе које не желе да се одрекну својих веза са Кином. На тим земљама је, како наводи, да процене да ли желе да учествују у прављењу паралелног света под англоамеричком доминацијом, или желе да се помире са мултиполаризмом који се гради.

Утицај фармацеутских корпорација

Кина је већ појачала своју подршку Светској здравственој организацији и сигурно је да та институција неће пропасти без Америке у њој. Са друге стране, по СЗО чак не би било ни лоше да се амерички утицај смањи, јер би се тиме смањио и утицај америчких фармацеутских корпорација којима је профит на првом месту, који покушавају да наметну своје стандарде свима другима и који пандемије виде као прилике за зараду, а не као несреће у којима треба реаговати и помоћи што већем броју људи“, оцењује Александар Павић.

Према писању листа „Политико“, на чело нове америчке структуре може доћи Дебора Биркс, координатор радне групе Беле куће за ситуацију са вирусом корона.

Подсетимо, САД су биле највећи донатор СЗО. Амерички председник је привремено обуставио финансирање СЗО 14. априла, оптуживши ту организацију да промовише „кинеске дезинформације“ о пандемији вируса корона и поручивши да ће његова администрација преиспитати рад СЗО. Званичници СЗО су негирали те тврдње, а Кина је инсистирала да је поступала транспарентно и отворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала