Руски научници шаљу мишеве на лет око Месеца

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПун месец у Московској области
Пун месец у Московској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници предлажу да се као „путници“ на беспилотном лету новог руског свемирског брода „Орао“ око Месеца 2028. године користе мишеви, изјавио је за Спутњик заменик директора за науку Института за биомедицину Руске академије наука Владимир Сичов.
„Постоје планови да се у беспилотној летелици ‘Орао’ око Месеца пошаљу животиње, али то не зависи само од нас. За израду потребне опреме за држање животиња биће потребно издвојити средства у оквиру Савезног космичког програма Русије“, објаснио је Сичов.

То ће највероватније бити мишеви, јер треба послати оне животиње које се већ проучавају. „Било би пожељно да имамо пацове, али су они прилично велики, а да би њихов број био довољан за истраживање, треба много простора“, додао је научник.  

Раније је саопштено да ће прво пробно лансирање свемирског брода „Орао“ бити извршено у августу-септембру 2023. године на ракети-носачу „Ангара А5“ са космодрома „Восточни“. За 2024. годину планиран је беспилотни лет, а 2025 – лет са посадом до Међународне свемирске станице.

Пробни летови планирани су да се заврше 2028. године и да брод почне да се експлоатише. Планирано је да он облети око Месеца 2029. године, а за 2030. годину планирано је да у њему руски астронаути слете на површину Месеца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала