Украјина признала да је потрошила милијарде долара и 15 година на ракету која нигде неће полетети

CC0 / Pixabay / Новчаница од 100 долара
Новчаница од 100 долара - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинска ракета „Циклон-4”, која се прави већ 15 година и на коју су утрошене милијарде долара, неће нигде полетети, изјавио је директор Државне свемирске агенције Украјине Владимир Усов.
„Овај пројекат траје већ 15 година (стварање ракете-носача ‘Циклон-4’). Тек недавно, потписао сам последњи Анекс о предаји првог прототипа крајем године. Истовремено, апсолутно је јасно да она нигде неће полетети: немамо ни космодром, с ког се може лансирати”, објаснио је Усов у интервјуу за ЛБ.уа.

Он је такође истакао да је ракета базирана на горивним супстанцама хептила и амила, које се у 21. веку већ не користе за први степен ракете.

„Ниједна земља нам неће дозволити да лансирамо ову ракету. Очигледно је да смо (узалуд) потрошили милијарде долара: немамо ни космодром, ни ракете”, додао је Усов.

Међутим, нагласио је он, без обзира на то, што неће бити лансирања ракете-носача, у будућности ће бити могуће користити погонски систем 861 за трећи степен ракете. Сам мотор, сматра он, додуше, ради на бази хептила и амила, па је погодан за више нивое и за космос, јер су у атмосфери ове супстанце превише отровне. Он је још додао да Украјинци то желе да употребе за будуће пројекте.

Бразил и Украјина су 2003. године започели реализацију заједничког пројекта стварања ракетно-свемирског система на бази ракете средње класе „Циклон” на бразилском космодрому. Бразил је прекинуо сарадњу због непоштовања рокова и техничких компликација. Након тога, за сарадњу с Украјином на овом пројекту, заинтересовала се Канада.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала