Бугарски новинар оптужио Русију за „присвајање“ ћирилице

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFРучно писана ћирилична скрипта из Националне бибиотеке „Свети Ћирило и Методије“ у Софији
Ручно писана ћирилична скрипта из Националне бибиотеке „Свети Ћирило и Методије“ у Софији - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски писац и новинар Огњан Стамболиев оптужио је Русију за „игнорисање“ улоге Бугара у просвећивању Словена и стварању руске књижевности, као и за „присвајање ћирилице“.

Стамболиев на порталу „Факти.бг“ тврди да изложба пред улазом у Руски културно-информативни центар у Софији, која је посвећена Дану словенске писмености и културе, наводно не помиње „чињеницу да су Бугари вековима играли важну улогу у просвећивању“.

„На тај начин, Русија је званично избрисала Бугарску из историје писмености, коју су створила браћа Ћирило и Методије“, изјавио је новинар.

Према његовом мишљењу, Русија, „уместо да захвали“ Бугарима, наводно скрива и чак у потпуности негира њихову улогу и значај у крштењу Русије и стварању њене књижевности.

„Они су чак покушали да присвоје ћирилицу и да је учине својом азбуком“, додао је писац.

Коментаришући сличне изјаве бројних бугарских политичара, портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је још 2017. године истицала да у Русији нико не покушава да негира допринос Првог бугарског царства приликом стварања словенске писмености.

Она је такође навела да празник као што је Дан словенске писмености, треба да допринесе зближавању народа, а не да постане узрок сукоба.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСловенски просветитељи браћа Ћирило и Методије
Бугарски новинар оптужио Русију за „присвајање“ ћирилице - Sputnik Србија
Словенски просветитељи браћа Ћирило и Методије

Дан словенске писмености традиционално се прославља 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.

Ћирило и Методије остали су упамћени као „словенски апостоли“, који су створили глагољицу, прво писмо Словена.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије поставили су темеље словенске писмености.

Код Руса, Украјинаца, Бугара, Македонаца, Словака и Чеха дан светих Ћирила и Методија је културни Дан словенске писмености и културе, а од 2019. празник се обележава и у Србији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала