Лавров и Салех: Покушаји да се криза у Либији реши силом без перспективе

© Sputnik / POOL/Александр Щербак / Уђи у базу фотографијаВизит главы МИД РФ С. Лаврова в Щвейцарию
Визит главы МИД РФ С. Лаврова в Щвейцарию  - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је с председником либијског парламента Агилом Салехом о ситуацији у тој земљи и истакао да решавање проблема силом нема перспективу.

Телефонски разговор одржан је на иницијативу Салеха, који председава парламентом у Тобруку на истоку земље.

„Обе стране су указале на да покушаји решавања кризе у Либији силом немају перспективу, као и да је неопходно без одлагања започети конструктивни дијалог уз учешће свих либијских политичких снага“, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Лавров је подржао Салехову иницијативу од 23. априла која предвиђа моментални прекид борбених дејстава и активирање међулибијских разговора у циљу постизања компромисног решења проблема и формирања јединствених органа власти у земљи.

Једна од тема била је и реализација одлука са међународне конференције о Либији која је одржана 19. јануара. У Берлину.

Либијски сукоб

 

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са екстремистима.

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Сараџ и Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала