Лавров: Питање Хонгконга ─ унутрашња ствар Кине

© REUTERS / Tingshu WangЗаставе Кине и Хонгконга испред зграде представништва Владе Хонгконга у Пекингу
Заставе Кине и Хонгконга испред зграде представништва Владе Хонгконга у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Питање законодавства Хонгконга је унутрашња ствар Кине, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Проблеми које (Сједињене Америчке Државе) сада праве око Хонгконга су проблеми везани за унутрашње ствари Кине и ми их тако и посматрамо. Не мислим да покушаји Сједињених Америчких Држава да од овог проблема направе неке скандалозне ситуације помажу кредибилитету дијалога са Сједињеним Америчким Државама о било којим другим питањима... Оно што САД сада изјављују о Кини нас не изненађује, мада је све то без преседана“, рекао је Лавров током онлајн конференције за медије.

Лавров је истакао да су изјаве Вашингтона о Хонгконгу прожете осећањем сопствене супериорности и сведозвољености, укључујући и самоименовано право да дају оцене и захтеве свима, при чему захтеве који се односе на задовољавање америчких интереса.

Закон о националној безбедности у Хонгконгу

Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О`Брајан изјавио је у интервјуу за Ен-Би-Си да би Сједињене Америчке Државе могле увести санкције Кини уколико Пекинг, помоћу закона о националној безбедности, „заузме“ Хонгконг. Он је додао да је „тешко замислити да ће Хонгконг успети да остане финансијски центар Азије ако га Кина заузме“. Касније је Кина уложила протест Вашингтону због изјава америчких званичника о нацрту закона о националној безбедности у Хонгконгу и изјавила да ће Пекинг предузети противмере ако Сједињене Америчке Државе наставе да подривају кинеске интересе.

Протести у Хонгконгу - Sputnik Србија
Очистићемо тај мравињак: Пекинг припрема законе против антивладиних протеста у Хонгконгу

Свака одлука Кине која утиче на аутономију и слободе Хонгконга довешће до ревизије америчког приступа принципу „једна земља, два система“, изјавио је раније амерички државни секретар Мајке Помпео. Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе осуђују стављање на дневни ред Националне скупштине народних представника Кине нацрта закона о националној безбедности Хонгконга. Ово заобилази законодавне процедуре Хонгконга и игнорише вољу његовог народа, додао је Помпео. Амерички државни секретар назвао је то „предзнаком смрти“ аутономије региона.

Шеф управе Хонгконга Кери Лем подржала је разматрање нацрта закона, рекавши да његово усвајање неће утицати на права и слободе становника Хонгконга. Како је раније јавио лист „Саут Чајна морнинг пост“, нацрт закона о националној безбедности израђен је специјално за Хонгконг и прдвиђаће забрану субверзивних и сепаратистичких активности. Лист је навео да закон предвиђа забрану свих врста подстрекивања чији је циљ свргавање централне владе, као и тероризам и спољно мешање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала