Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

На хиљаде талибана са ратним искуством дошло у Босну: Стручњак за безбедност о афери лажне визе

© AP Photo / Allauddin KhanАвганистански талибани
Авганистански талибани - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико десетина хиљада талибана ушло је у Босну захваљујући лажним визама које су им издате у амбасадама БиХ у Пакистану, Авганистану и Ираку, тврди политички аналитичар и стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Истрагом ће бити утврђено да је далеко већи број лажних виза БиХ издат особама високог миграционог ризика са Блиског истока, каже Галијашевић, преноси Танјуг.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић раније је саопштила да је Тужилаштво покренуло истрагу поводом наводног издавања лажних виза БиХ особама високог миграционог ризика из Пакистана и Ирака.

Мигранти снимљени у Бихаћу - архивска фотографија - Sputnik Србија
Нова безбедносна претња надвила се над Босном: Ко је издао визе Пакистанцима и ко су они

На овај начин требало би да се разреши афера која је започела пре месец дана тврдњама актуелног министра безбедности БиХ Фахрудина Радончића да се у Босни налази најмање 3.000 Пакистанаца, за које се не зна апсолутно ништа сем да су у БиХ стигли захваљујући лажним туристичким визама издатим у амбасади БиХ у Пакистану.

Галијашевић каже за „Вести онлајн“, портал „Франкфуртских вести“, „да старосна и полна структура миграната који су у БиХ, а затим територија одакле долазе, јасно указује да није реч о људима који беже од рата, већ војницима који су у тим ратовима активно учествовали“.

Према његовим речима, досадашња истрага Министарства безбедности је утврдила да лажне визе нису дељене само у Пакистану.

© AFP 2023 / SAID KHATIBГалијашевић је уверен да се радикални исламисти спремају за рат у Европи
На хиљаде талибана са ратним искуством дошло у Босну: Стручњак за безбедност о афери лажне визе - Sputnik Србија
Галијашевић је уверен да се радикални исламисти спремају за рат у Европи

„У Босни је тренутно најмање 12.000 људи из Авганистана и неколико хиљада из Ирака, који су ушли у земљу захваљујући лажним туристичким визама. Показало се да су на сличан начин, захваљујући запосленима у амбасадама БиХ, до Босне стизали и држављани Марока и Алжира“, каже Галијашевић.

Овде, како додаје, није само проблем што су они те визе добили у амбасади БиХ у Пакистану, већ што су затајиле и службе које су морале да реагују када су се ти људи појавили на граници БиХ: од Министарства безбедности до Службе за странце.

„Те визе су истог тренутка морале да буду поништене, а они подвргнути откривању правог идентитета. Ништа од тога се није догодило и сада држава има озбиљан безбедносни проблем, а тек ћемо га имати уколико се обистине моје црне слутње да им је циљ да своје ратовање наставе, али на тлу Европе“, упозорава Галијашевић.
Мигранти - Sputnik Србија
Додик: Амбасадор БиХ у Пакистану издао лажне визе за 3.000 Пакистанаца

Он подсећа да није случајно што се управо Пакистан нашао усред афере с лажним туристичким визама.

„Пакистанска тајна служба од почетка рата у Босни има активну улогу у наоружавању Армије БиХ, али и школовању муслиманских кадрова. Управо је актуелни министар одбране БиХ, генерал Сифет Поџић, завршио обавештајни курс у граду Куети, а Пакистан од почетка управља ратом у Авганистану. Ова земља последњих 40 година усмерава и финансира талибане, као што више од 50 година на Кашмиру ратује против Индије“, додаје Галијашевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала