„Зашто мрзе Србе, па они су најбољи!“: Американац широм света исправља неправду према Србији

© Фото : Чарлс КатерЧарлс Катер испред српске заставе
Чарлс Катер испред српске заставе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Историјске неправде је тешко, али не и немогуће исправити. То је доказао Чарлс Катер (43), Американац из Илиноиса, који већ 10 година од октобра до маја борави у Србији. За то време заволео је српску културу и људе и постао део нашег друштва, што је показао када се заузео за уклањање увредљиве лекције на аустралијском универзитету „Викторија“.

Увредљива лекција, која садржи спорни цитат америчког новинара Дејвида Рифа, извештача „Њујоркера“ о рату у Босни, пуна предрасуда и неистина, на аустралијском универзитету представљала је Србе као нехумане ратне злочинце. А онда се умешао Чарлс Катер

© Фото : Чарлс КатерЧарлс Катер, Американац у Србији
„Зашто мрзе Србе, па они су најбољи!“: Американац широм света исправља неправду према Србији - Sputnik Србија
Чарлс Катер, Американац у Србији

Исправљање историјске неправде

Чарлс је у свету познат по томе што прави Јутјуб снимке о Србији, за 10 година направио више од 1.000 видео снимака кроз које је представљао српску културу, али се није мешао у политичка питања. Он се само трудио да Србију прикаже у правом светлу, али када су наводи о великој неправди у Аустралији први пут дошли до њега, био је згрожен.

„Од свих примера које су могли да употребе за представљање нехуманости они су одлучили да подбадају Србију. Људи су ми рекли да бацим поглед на то и видео сам да није у реду. У Аустралији, 13.000 километара одавде, постоји велика српска заједница, а та деца у дијаспори, студенти, који се поносе својим прецима, то треба да гледају у школи? Ма дајте“, огорчен је Катер.

Након обелодањења неправде на свом Јутјуб каналу, добио је много и-мејлова са негативним реакцијама Бошњака, Албанаца и Хрвата, који су га оптужили за прикривање чињеница.

Како нам је рекао, његова намера није била да умањи значај једне ужасне ситуације, већ да јавности укаже на то да није у реду да искључиво Србија буде пример за тако нешто, поготово када постоји много других примера.

„Аустралија има прљаву историју, Америка има ужасну историју злочина, али су морали да употребе баш Србију. Изнео сам то како би српске заједнице широм света и сви које интересује Србија видели шта се дешава, а прати ме око 48.000 људи на Јутјубу и око 40.000 на Фејсбуку. Упитао сам их – зашто им не пошаљемо и-мејлове и кажемо им како се осећамо? Људи су то учинили, школа је то видела, препознала да није адекватно и уклонила садржај. Био сам поносан на то“, истакао је Катер за Спутњик.

© Фото : Чарлс КатерКатер ће у наредном периоду ступити у контакт с новинарем „Њујоркера“ како би се и он извинио
„Зашто мрзе Србе, па они су најбољи!“: Американац широм света исправља неправду према Србији - Sputnik Србија
Катер ће у наредном периоду ступити у контакт с новинарем „Њујоркера“ како би се и он извинио

Он је додао да ће у наредном периоду ступити у контакт и са новинарем „Њујоркера“, чији се спорни текст користио у лекцији аустралијског универзитета, како би се и он извинио јавно.

Амерички глас Србије

Упитан зашто се заложио за Србију, Катер одговара да се, нажалост, Американци слушају пажљивије од осталих, а Србији је потребан глас странца који говори добре ствари о њој.

„Када се странац, из земље која је чинила баш лоше ствари у Србији, пресели овде и прича добро о овој земљи, то заиста прави разлику. Видим то сваког дана. Добијам поруке од људи из целог света који кажу – дошао сам у Србију јер сам видео твој снимак и помислио: ако Американац може да живи тамо и безбедно је, посетићу то место“, сведочи Катер.

Чарлс је у сталном контакту са странцима који постављају питања о Србији и доводи америчке бизнисмене у нашу земљу, како би „отворио“ Србију за свет.

„Неки су се плашили да дођу у Србију, а онда су дошли и заволели је. Двојица су била овде три дана, а када су дошли наредне године, остали су три месеца и од тада долазе сваке године и доводе пријатеље“, испричао нам је Чарлс.

© Фото : Чарлс КатерЧарлс жели да „отвори“ Србију за свет
„Зашто мрзе Србе, па они су најбољи!“: Американац широм света исправља неправду према Србији - Sputnik Србија
Чарлс жели да „отвори“ Србију за свет

Он је указао на то да су се многи Срби навикли на омаловажавање и да се он некада наљути више од самих Срба када неко увреди Србију.

Представљање Србије у правом светлу

Катер себе не види као „српског интернет амбасадора“, већ само као обичног човека из Илиноиса који жели да Србију представи у правом светлу, јер су му људи, чак и они који нису знали да на карти покажу где је, говорили да је опасна, да ће овде упознати људе који га мрзе и да се неће вратити кући.

Кип слободе - Sputnik Србија
Српска девојчица школским задатком променила програм америчког дистрикта

„Сви суде о вама само према деведесетим годинама. Први снимак који сам направио, ’Моје мишљење о Србији‘, настао је зато што сам Србима, које сам упознао овде, хтео да ставим до знања да их ценим. У том кратком троминутном снимку рекао сам – људи, не верујте светским медијима, Срби нису лоши људи. Они су сјајни. Бринули су се о мени. Посетите Србију“, каже он.

Очекивао најгоре – заволео све

Окидач за Чарлсов долазак у Србију био је потпуно несвакидашњи. У јануару 2010. године, он је у Фејсбук групи „Ај хејт Ју-ес-еј“ (Мрзим САД) ушао у расправу са Србином по имену Драган, осећајући се увређеним због његових коментара о Америци на интернету.

Ипак, та расправа није имала горак епилог. Драган и Чарлс постали су пријатељи, а већ у мају 2010. Чарлс је први пут дошао у Србију, као гост свог пријатеља са Фејсбука.

„Можете да замислите шта ми је мајка рекла када сам јој казао да идем у Србију да упознам некога из Фејсбук групе „Мрзим САД“. Сви су мислили да је то ван памети, лудо и глупо. Дошао сам овде сам, очекујући најгоре, али сам заволео све у вези са овом земљом“, прича нам Катер.

Током протекле деценије Чарлс је живео у осам различитих места у Србији, међу којима су Пирот, Ниш, Сремска Митровица, Зрењанин, Београд, Панчево и Нови Сад, у ком борави већ пет година.

© Фото : Чарлс Катер„Породице су ме позивале да боравим у њиховим домовима и храниле ме огромним количинама хране“.
„Зашто мрзе Србе, па они су најбољи!“: Американац широм света исправља неправду према Србији - Sputnik Србија
„Породице су ме позивале да боравим у њиховим домовима и храниле ме огромним количинама хране“.
„Стекао сам пријатеље. Породице су ме позивале да боравим у њиховим домовима и храниле ме огромним количинама хране. Био сам потпуно шокиран! Зашто сви мрзе ове људе? Ово су најбољи људи које сам икада видео“, сведочи Чарлс.

Чарлс Катер ради и као менаџер летњег „Врк енд травел“ (Путуј и ради) студентског програма, путем ког студенти из целог света током лета путују у САД да живе и раде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала