Зоговић: А можда да се подигне зид између Црне Горе и Србије...

Пратите насTelegramOdyssey
Посланик Демократског фронта (ДФ) Милун Зоговић оштро је критиковао одлуку да се не отвори граница са Србијом истичући да су то учинила „однарођена браћа“ која су се ставила у „службу ђаволу“.

Он је у ауторском тексту објављеном на порталу „Борба“ питао шта ће бити са 300.000 становника Србије који имају црногорско држављанство.

„Да не говоримо о њиховим потомцима и породицама, броја им се не зна! Да ли је и њима забрањено да обиђу родитеље, браћу, рођаке, комшије и кумове?! Да обиђу 'крљу' и породично огњиште са којег су одселили правац пут окупаторске Србије! Да ли је и њима забрањено да се поклоне гробовима својих предака?“, упитао је Зоговић.

„Можда да се сазида зид дуж границе са Србијом?! Некима би изгледа и то било мало!? Јединствен је случај тако бројних миграција из окупиране земље у земљу која нас је како кажу ни мање ни више него окупирала 1918. година. И поред целог света Црногорци нашли да се селе баш код окупатора! Чудна ли чуда?! Уместо у братску Хрватску и Албанију, они завргли пут окупаторске Србије! Ко да им је било мало српског терора по Црној Гори након српске окупације“, додао је посланик ДФ.

Црна Гора - граница  - Sputnik Србија
Црна Гора отвара границе 1. јуна, али не и за Србију

"Поменућу само мачка што су женама под раше (сукње) метали па га млатили мачугом да гребе, тако веле Дукљани! Друге муке да не помињем! То што је Црна Гора 1916. актом о полагању оружја капитулирала, а 1918. била ослобођена од Српске војске треба избрисат из историје по сваку цену! То више ни у сну да се не помиње. Једноставно се не уклапа у контекст!", додао је Зоговић.

Он је рекао да је код „режимлија на сцени радикално преумљење“.

„Прихватање супротних ставова као својих! То није ново, и нешто што није већ виђено! Анте Старчевић, Секула Дрљевић, Савић Марковић, Вук Драшковић, Новак Килибарда, Мило Ђукановић“, напоменуо је Зоговић.

Навео је да су се „сви одрекли себе самих и постали нико други“.

„Ову појаву прати и посебан осећај мржње и жеље за прогоном свих оних чијим су идентитетском, културолошком, националном и мисаоном кругу некада припадали! Све је то већ виђено. Треба извући поуку и одабрати најбољи модел отпора тој злој болести“, каже Зоговић.

Истакао је да је најбитније сачувати здрав разум јер се прво на њега атакује те да је непристајање најбољи пут.

Нагласио је да постоје светиње са којима се не тргује и које су вредније од овоземаљског живота.

„Нема те цене за коју се продају браћа и пријатељи. А још мање за коју се продају име и презиме. А Србија је нама братска држава. И после Црне Горе ја је волим највише. Разумеће Србија да ово не чинимо ми него наша однарођена браћа која су се због несрећне власти ставили у службу ђаволу. Циљ им је да направе антагонизме између Србије и Црне Горе који се не могу вековима залијечити. Ђавоља работа! Нећемо и не смемо то дозволити. Свој својега никад пуштат неће“, истакао је Зоговић.

„Моје црногорство и моје српство никада нису нити ће икада бити у било каквом сукобу. Једнако су ми мили и једнако се поносим и једним и другим“, поручио је Зоговић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала