Берлин: Лош тајмниг за нове америчке санкције према „Северном току 2“, имамо друге проблеме

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Немачке у Берлину
Зграда Министарства спољних послова Немачке у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Лош је тајминг за ширење санкција према пројекту „Северни ток 2“ у овом тренутку, постоје и други проблеми, рекла је представница за штампу немачког Министарства спољних послова Марија Адебар.
„Што се тиче санкција, јуче смо већ рекли и могу да поновим: с наше тачке гледишта, сада није добар тренутак повећавати напетост и претити новим санкцијама, пред нама су и други проблеми“, рекла је Адебарова.

Одлазећи амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел претходно је у интервјуу за немачки лист „Ханделсбалт“ рекао да би амерички Конгрес врло брзо могао да уведе нове санкције против „Северног тока 2“, без обзира на предизборну кампању у Америци.

Циљ нових санкција је да се спречи да гасовод почне с радом. Како би то у пракси било реализовано, амбасадор није прецизирао, али једна од мера могле би бити казне за компаније које пружају техничку подршку гасоводу.

Пројекат „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Гасовод ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.  

Крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. Сједињене Америчке Државе захтевале су да компаније које полажу цеви за гасоводе, одмах престану са радом. Швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Американци се боје да ће Европска унија зависити од испоруке гаса из Русије и зато покушавају да осујете пројекат и истовремено створе услове за испоруку америчког течног нафтног гаса Европи по већим ценама.

Немачка је критиковала санкције Вашингтона против Русије, а према речима портпарола компаније „Норд стрим 2 АД“, за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала