НАТО не одустаје од војних вежби, од русофобије и - буџета

CC0 / Public domain/U.S. Army Europe / Војне вежбе НАТО-а
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите нас
НАТО је одбио позив Русије да у периоду пандемије вируса корона обустави војне вежбе „Бранилац Европе 2020“ које су планиране као најамбициозније и највеће војне вежбе САД и НАТО од Хладног рата. Руски експерти кажу да НАТО не жели да одустане од маневара, јер заправо не жели да одустане од – русофобије и буџета.

Како наводи руски медији, писмо са предлогом да се обустави војна активност генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу послао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, али су из Брисела одговорили да је активност НАТО-а одбрамбена, а да је њено јачање у Источној Европи повезано са „руском претњом“.

„Чини ми се да су у земљама НАТО-а осетили олакшање, јер им се ситуација са пандемијом вируса корона не чини критичном, иако доступни подаци говоре супротно. Али, информациона напетост око пандемије је опала, па су НАТО генерали одмах решили да то искористе за вежбе. По њиховом мишљењу, то сада неће изазвати озбиљне противречности са становништвом европских земаља које су чланице НАТО-а, с обзиром да је раније Европа била у паници и постављало се основано питање – зашто, док ковид влада свуда у свету, изводити вежбе, па макар оне биле мањег обима? Међутим, вежбе су биле планиране и потрошен је новац на њих. Господа из НАТО-а јако воле да добијају и троше буџете и наравно не желе да враћају паре које су издвојене за вежбе", рекао је за Спутњик руски војни експерт Иван Коновалов.

© AP Photo / Matthias SchraderУместо замрзавања маневара НАТО се одлучио да обнови војну активност у Европи, па ће већ 5. јуна почети америчко-пољске вежбе као део великих мултинационалних маневара „Бранилац Европе 2020“.
НАТО не одустаје од војних вежби, од русофобије и - буџета - Sputnik Србија
Уместо замрзавања маневара НАТО се одлучио да обнови војну активност у Европи, па ће већ 5. јуна почети америчко-пољске вежбе као део великих мултинационалних маневара „Бранилац Европе 2020“.

Русофобија и  НАТО вежбе, за одржавање антируске реторике

Пентагон је првобитно планирао да војне вежбе помпезног назива „Бранилац Европе 2020“ буду највеће у последњих 25 година и да буду одржане на територији Немачке, Пољске и Балтичких држава. На њима је требало да учествује скоро 20.000 америчких војника и још 17.000 војника из 17 држава-чланица Алијансе. Међутим, пандемија корона вируса покварила је планове, па су Американци решили да смање обим вежби.

Обустављено је пребацивање у Европу америчке војне технике и војника, али генерално вежбе нису отказане. Коновалов каже да се то дешава због невољности САД и НАТО-а  да се одрекну русофобских идеја, чак и у оваквој ситуацији.

"За Брисел, Вашингтон или Варшаву, који воде снажну антируску реторику, постоји опасност да ће у сенци пандемије ова реторика изгубити свој интензитет, а такве вежбе им помажу да опет говоре о томе како се они противе "претњи са Истока". Наводно, Европљани треба да се боје те застрашујуће претње, па зато они, без обзира на пандемију, треба да одрже војне вежбе. На тај начин се ситуација изврће само да би се спасила антируска реторика“, каже Коновалов.

Замрзавање маневара - оздрављујући корак

У писму руског шефа дипломатије упућеном генералном секретару НАТО-а, наводи се да би обострано „замрзавање“ маневара могао бити "конструктиван, позитиван и оздрављујући корак" у сенци негативних вести, а истовремено се напомиње и да је Русија једнострано смањила активности у близини граница са земљама НАТО-а.

Међутим, уместо замрзавања маневара НАТО се одлучио да обнови војну активност у Европи, па ће већ 5. јуна почети америчко-пољске вежбе као део великих мултинационалних маневара „Бранилац Европе 2020“.

Експерти указују на то да покушаји НАТО-а да повећају тензије у близини руских граница могу изазвати одговор од стране Русије.

Коментаришући вежбе Алијансе, руско Министарство спољних послова раније је поручило земљама НАТО-а да размисли о последицама агресивног деловања које подижу напетост у региону. Министарство је подсетило да је у историји Русије било много оних који су покушавали да јој прете, звецкајући оружјем, али да су се сви ти покушаји завршили неславно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала