Ни динар за сунчање: Бугарска нуди бесплатне сунцобране и лежаљке

CC0 / Unsplash / Летовалиште у Бугарској
Летовалиште у Бугарској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Двадесет три плаже на бугарском Црноморју нудиће бесплатне сунцобране и лежаљке – саопштила је у Сунчевом брегу министарка туризма Николина Ангелкова.

Пре почетка летње туристичке сезоне, која ће, према проценама стручњака и државе, бити тешка и другачија од досадашњих, она је у нашим морским одмаралиштима одржала серију сусрета са представницима туристичког сектора, преноси Б92.

CC0 / Pixabay / Плажа
Ни динар за сунчање: Бугарска нуди бесплатне сунцобране и лежаљке - Sputnik Србија
Плажа

Према прогнозама на почетку године, очекивани раст туризма износио је 10 одсто, међутим неочекивана и непредвидива криза изазвана коронавирусом је све зачас променила.

Након разговора премијера Бојка Борисова са његовим колегама из Грчке и Румуније и председником Србије о отварању заједничких граница за туризам од 1. јуна, Бугарска ће рачунати на туристе из суседних земаља чији држављани путују претежно путничким возилима. У погледу осталих тржишта министарка туризма је акценат ставила на субвенционисање чартер летова као веома важну меру подршке сектору. Николина Ангелкова је изразила наду да ће то довести и до раста појединих тржишта, посебно што се тиче организованог туризма.

Лето - Sputnik Србија
Отварају се границе – где можете без теста и карантина, а где не

Ипак, на прво место држава ставља домаће туристе који ће бити привучени нижим ценама плажних услуга. Бугари су предвидивији потенцијални корисници морског одмора код нас, имајући у виду ситуацију у којој се налазе Европа и свет.

„Чинимо све што је могуће да привучемо туристе и да олакшамо пословање у сектору који је међу најпогођенијим светском кризом изазваном коронавирусом“, рекла је министарка Ангелкова.

„Од посебног значаја је то што нудимо квалитетан производ и да здравље људи буде заштићено. Једна од основних мера које смо предузели јесте смањење цена сунцобрана и лежаљки. Сагласно закону оне морају бити бар за 50 одсто ниже од прошлогодишњих“.

Са данашњим даном на бугарском приморју постоји 57 важећих уговора о концесији и 75 о закупу плажа.

Сунцобрани и лежаљке ће на 23 од укупно 132 плаже бити бесплатни, док ће на осталим њихова цена износити од 1 до 5 лева.

Бесплатни ће бити сунцобрани и лежаљке на следећим плажама: Kаваци - југ, Kаваци - север, Елените, Међународни омладински центар Приморско, Царево - централна плажа, Ахелој, Обзор - југ и др. 

У летовалишту Златни песци туристи ће за сунцубран и лежаљку плаћати по 2 лева, у Албени – по 1 лев, у Балчику – по 1,50 лева, док ће њихова цена у Созополу износити од 3 до 5 лева.

Плажа на Криту - Sputnik Србија
Каква су ваша права ако сте уплатили летовање у агенцији до 15. марта? Шта покрива путно осигурање?

Сви који газдују плажама дужни су да понуде снижење цена сунцобрана и лежаљки најмање од 50 одсто, а за непоштовање овог захтева предвиђена је новчана казна од 50 хиљада лева. За поновљени прекршај казна је 100 хиљада лева.

На бази понуђеног снижења до 30. маја ове године министар туризма мора да обавести концесионаре и закупце плажа о снижењу концесионе накнаде и закупнине на основу реципроцитета. С тим у вези влада ће усвојити специјалну методику.

У Сунчевом брегу Николина Ангелкова је изразила уверење да ће држава и бизнис уложити заједничке напоре за развој туризма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала