РФЗО покрива трошкове лечења короне у иностранству

CC0 / Unsplash / Летовалиште у Бугарској
Летовалиште у Бугарској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Док год траје пандемија, односно епидемија ковида 19, полисе приватног путног здравственог осигурања неће покривати трошкове лечења вируса корона у иностранству грађанима који се одлуче да летују у другим земљама. Државно осигурање пак покрива и овај случај болести, под условом да туриста пре путовања прибави потврду РФЗО.

Полиса приватног путног здравственог осигурања, уз коју сви крећемо на летовање у иностранство, предвиђена је за покриће неизвесних догађаја. Када је на некој територији проглашена епидемија или је Светска здравствена организација прогласила пандемију, неизвесности више нема, па покриће из осигурања престаје да важи.

Оног тренутка када више не буде пандемије ни епидемије, осигурање ће покривати и тај случај, наводе у осигуравајућим кућама. За разлику од прибављања полисе путног осигурања, која је једноставна — плати се око један евро за дан боравка у иностранству, а све може да се уради и онлајн, за потврду Републичког фонда за здравствено осигурање треба се мало помучити. Али је потврда бесплатна и покрива лечење короне у иностранству.

Међутим, и овде има разлике у зависности од земље у коју путујете.

Листа од 20 држава

Плажа у Грчкој - Sputnik Србија
Сазнајемо: До Грчке ипак пуним аутомобилом — која су правила још на снази

Србија има закључене споразуме о социјалном осигурању са 20 земаља, међу којима су, на пример, суседна Хрватска, Црна Гора, Бугарска, када је реч о „морским“ дестинацијама. Грчка није на овом списку. 

Ко путује у ове земље са списка са потврдом РФЗО, у случају изненадне болести, не плаћа ни евро трошка за лечење. Довољна је потврда — конкретно се за ових 20 земаља та потврда зове двојезични образац (осим Пољске и Велике Британије, за које је потребан само доказ о осигурању и путна исправа).

За све остале државе у које се путује, са претходно прибављеном потврдом РФЗО, у случају хитне потребе, лечење мора да се плати, али ће грађанину по повратку трошкови бити рефундирани. Ова потврда за све друге земље зове се „потврда о коришћењу здравствене заштите у иностранству — образац 03-12“.

Први услов да би неко могао да добије ову потврду је да има оверену здравствену књижицу. Подразумева се, такође, да сте на путовање отишли здрави.

„Постоје две потврде које даје РФЗО у том случају. Оне омогућавају пружање помоћи у хитним случајевима у иностранству, били ви болесни од короне или било које друге болести. Разликују се само обрасци – да ли узимате образац за неку од 20 земаља са којима Србија има споразум или за оне земље са којима нема. То значи да ако одете у Грчку која није на листи 20 држава и разболите се, а имате нашу потврду, РФЗО ће вам рефундирати новац по повратку у Србију“, објашњава за портал „Нова“ Немања Великић, задужен за односе са јавношћу РФЗО.

Дакле, како објашњава, суштинска разлика између ове две потврде које издаје РФЗО, јесте што грађани лечење плаћају за земље које нису у међудржавном споразуму, па им се новац рефундира по повратку, док за 20 са којима Србија има споразум, лечење не плаћају.

Поступак добијања за обе потврде је исти.

„Потребно је доћи до изабраног лекара и од њега узети потврду да нисте боловали од тежих или хроничних болести у задњих 12 месеци. Потом се оде у матичну филијалу РФЗО, тамо вам издају потврду и то је то“, истиче Великић, додајући да детаљна објашњења постоје и на интернет страници РФЗО.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала