Нема руских мигова у Либији

© Sputnik / Радоје ПантовићАвиони миг-29 у пратњи руског председничког авиона
Авиони миг-29 у пратњи руског председничког авиона - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф комитета за одбрану и безбедност Савета Федерације Виктор Бондарјов сматра глупошћу саопштење афричке команде Оружаних снага САД да је Русија пребацила у Либију ловце МиГ-29.

"Несумњиво, МиГ-29 је један од најбољих ловаца које је направила совјетска авиоиндустрија. Једноставан је за управљање и врло поуздан. Међутим, глупо је мислити да се са неколико МиГ-29 може освојити обала Либије", рекао је новинарима Бондарјов.

Парламентарац је додао да, након распада СССР, МиГ-29 ратује по целом свету. Он је подсетио да Либија није искључење.

"То није једина држава у Африци у којима су они били и сада се налазе. И сиријско Ратно ваздухопловство их поседује и нису се лоше показали против терориста на копну. Зато, ако се они и налазе у Либији, они нису руски, већ совјетски», навео је сенатор.

Бондарјов је изјавио да су и Американци активно продавали и продају Ф-16 по целом свету.

"Међутим, ако на небу сретнем турске, израелске или италијанске Ф-16, одмах ћу рећи амерички. Сумњам да командант за Африку то не зна. Или су га само искористили", рекао је посланик.

Он је приметио да су 1980-их година све државе Варшавског савеза користиле ловце МиГ-29, а да не говоримо о испорукама у Африку и Азију.

"Међутим, након распада СССР наши бивши савезници су ступили у НАТО-а и сами их почели да продају по целом свету. Да вам још кажем: око 20 МиГ-29 различитих модификација Америка је купила од Молдавије 1997. године. Где су они сада? Украјинци су такође своје авионе, које су добила након распада СССР, активно продавали", закључио је Бондарјов.

Раније је афричка команда Оружаних снага САД саопштила да је Русија пребацила у Либију ловце МиГ-29 и Су-35, као и бомбардере Су-24.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала