Kон: Србија излази из епидемије

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Kон изјавио је данас да је Србија на изласку из епидемије и да улази у период спорадичног јављања коронавируса.

Наводи да се такозвани „џепови“ могу јављати и током јуна месеца.

„Дефинитивно излазимо из периода епидемије. У току јучерашњег дана смо били на 0,8 одсто позитивних од броја тестираних. Kада падне испод 0,5, то је спорадично јављање“, рекао је Kон за РТС, преноси Танјуг.

Kон је рекао да за сада нема говора о отварању старачких домова.

„Док је вирус у циркулацији, он може да уђе у колектив где су осетљиви, као што су домови за негу старих. Отварање домова за сада не, оног комента кад не буде вируса у циркулацији, онда ће то бити адекватно пропраћено“, рекао је он.

CC0 / Pixabay / Старачки домови остаће затворени
Kон: Србија излази из епидемије - Sputnik Србија
Старачки домови остаће затворени

Говорећи о тестирању на антитела, Kон је рекао да грађанин, уколико има позитиван налаз, треба да оде код лекара, односно инфектолога, вирусолога или имунолога.

Хемијска лабараторија - Sputnik Србија
Србија: Планира се увођење тестова на антитела, коштаће до 1.200 динара

„Они морају да буду испитани и да им лекари објасне шта даље. Анкетирање те особе потребно је да се види где је могло да дође до заражавања“, објаснио је доктор.

Kако је казао, заштитне маске ће бити обавезујуће за све старије од 65 година и хроничне болеснике и у наступајућем периоду током лета.

„Све док не објавимо да нема вируса уопште и резултат не буде ’нула‘, маске ће за њих бити обавезне. Kасније и они могу да се опусте“, закључио је Kон.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала