Атлантски савет Бугарске призива „божји знак“ на Црвеном тргу у Москви

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаАвион "Цесна" на коме је немачки пилот Матијас Руст долетео у Совјетски Савез 1987. године
Авион Цесна на коме је немачки пилот Матијас Руст долетео у Совјетски Савез 1987. године - Sputnik Србија
Пратите нас
На Црвеном тргу ће се једног дана поново појавити „божји знак“ сличан ономе из 1987. године када је пилот из Немачке успео да пређе границу Совјетског Савеза и да приземљи свој авион у центру Москве, изјавио је бугарски посланик у Европском парламенту, суоснивач Атлантског савета Александар Јорданов.

Према речима политичара, тај догађај је разбио све митове о непробојној противваздухопловној одбрани Совјетског Савеза и исмејао је совјетске генерале.

Јорданов је додао да је процес распада Совјетског Савеза већ био неповратан, а Московљани су дочекали Немца „као супермена који је долетео са Запада, о коме су толико сањали“.

„Слетање младића из слободног света на Црвени трг схватили смо као сигнал – знак почетка краја 'империје зла'“. написао је Јорданов на Фејсбуку.

Политичар се обратио бугарском председнику Румену Радеву, позивајући га да не мисли да је Русија свемогућа.

Бугарски посланик Ангел Џамбаски  - Sputnik Србија
Бугарска тражи од Европе да обрати пажњу на стање бугарске мањине у Србији

„Какав је закључак и какве то има везе са Руменом Радевом? Поука је да наш председник ни на тренутак не треба да мисли како су Путин и његова земља свемоћни, јер ће се увек наћи неки пилот бољи од њега који ће се као божји знак приземљити на Црвеном тргу. А до тада ће санкције против Русије остати на снази како би бугарско НАТО небо било мирно“, написао је политичар.

Осамнаестогодиши Матијас Руст је 28. маја 1987. године слетео на Црвени трг са својим спортским авионом. Млади пилот је јавно изјављивао да је веома забринут због односа између СССР и САД и због неуспеха самита Михаила Горбачова и Роналда Регана, као и да је долетео како би разговарао о пријатељству. Изјашњавао се искључиво као „голуб мира“. Совјетски системи противваздушне одбране били су више пута спремни да стану на пут авиону „Цесна-172“ — подизане су на узбуну три јединице ПВО.

Не само да су видели Руста, него су га и пратили — како је он летео према унутрашњости, тако су са четири аеродрома полетали ловци пресретачи. Међутим, нико није добио наређење за акцију. Пуковник у пензији Александар Жилин, шеф Центра за проучавање проблема националне безбедности, сматра да је Матијас Руст провокатор, а да је његов лет „у име мира“ — веома добро испланирана провокација.

Циљ тога је била чистка у војсци и смена генерала који нису одговарали генералном секретару Комунистичке партије Совјетског Савеза Михаилу Горбачову и западним политичарима, који су се „спријатељили“ са СССР. Он сматра да је са совјетске стране, на највишем нивоу, била одобрена таква провокација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала