Љубинка Милинчић: Утицај НАТО-а је малиган, а не Спутњиков

© SputnikГлавна уредница Спутњика Љубинка Милинчић
Главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Пратите нас
Није Спутњик тај који врши поделе, изјавила је главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић, одбацујући наводе из извештаја који је за Центар НАТО-а за стратешке комуникације урадио Атлантски савет Црне Горе.

Поводом тврдњи те организације која лобира за интересе НАТО-а да је Спутњик Србија током 2018. године „подстицао поделе на Западном Балкану“, Љубинка Милинчић за Удружење новинара Србије (УНС) каже да је то „паушална оцена“ и да је цео извештај написан без иједног доказа.

У извештају, у којем су анализирана 7.193 чланка Спутњикa из 2018. године, наводи се да тај портал „појачава поделу између прозападних и происточних снага на Западном Балкану, промовише став да је ЕУ хегемонистички настројена, а да је НАТО агресиван и провокативан“.

„Од извештавања Спутњика никоме се ништа страшно није десило, за разлику од НАТО агресије. Они који су бомбардовали једну медијску кућу, говоре о малигном утицају Русије. Од њиховог утицаја људи умиру и још увек се лече“, рекла је Љубинка Милинчић.

Главна уредница Спутњика Србија указује да су западни медији подстакли поделе кад су почели да пишу о малигном утицају Русије.

„Истина је да никада нисмо могли да кажемо да је НАТО добротворна организација, зато што то није, већ војна. Имали смо серију текстова о НАТО бомбардовању. Ми заиста нисмо могли да кажемо да су нас добротвори бомбардовали. Претпостављам да је ту један од разлога за љутњу“, нагласила је Љубинка Милинчић.

Главна уредница Спутњика Србија је навела да је захвална што се у извештају признаје да је Спутњик Србија имао 88 одсто професионалног садржаја, али и истакла да се у њему не дају конкретни примери на основу којих се дошло до свих закључака.

На питање УНС-а како коментарише тврдњу Милана Јовановића из Атлантског савеза Црне Горе, који је изјавио да Спутњик „жели да преправља црногорску историју“, Љубинка Милинчић одговара да о њиховој историји треба да се договоре Црногорци.

„Да ли ми сметамо Црногорцима јер објављујемо текстове о литијама“, упитала је Љубинка Милинчић и додала да Спутњик преноси шта се дешава у Црној Гори, што је тамо забрањено.

„Једини медиј који је извештавао шта се дешава, морао је да се исели из Црне Горе и да извештава из Београда. Ми не живимо у Црној Гори. Они на нас не могу да утичу“, казала је главна уредница Спутњика.

Један од закључака извештаја је и да наратив Спутњика, као и у случају других медија које спонзорише Кремљ, како наводи УНС, често доводи до страха, нелагоде и несигурности код јавности.

Љубинка Милинчић је тим поводом поручила да се од извештавања Спутњика још нико није уплашио, „посебно не људи у Црној Гори који су много јачи“, нити ће се ишта „страшно“ десити од њихових текстова, „за разлику од утицаја НАТО-а, чије последице осећамо и данас“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала