Мошти наследника Светог Саве у Кучима након 164 године /фото, видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићМошти светог Арсенија, другог архиепископа српског и наследника Светог Саве
Мошти светог Арсенија, другог архиепископа српског и наследника Светог Саве - Sputnik Србија
Пратите нас
Мошти Светог Арсенија, наследника Светог Саве, први пут након 164 године стигле су у Куче. Свету литургију служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Митрополит Амфилохије казао је да се данашњи празник Спасовдан не зове тако случајно, јер све што је Бог рекао од Адама и Еве до светих пророка и што је Господ говорио светим мученицима, била је припрема јављања њега као Спаситеља и спасења човјека и свијета.

Он се посебно осврнуо на данашњи догађај, јер су у Куче по први пут након 164 године из манастира Ждребаоник стигле мошти Светог Арсенија, другог архиепископа српског и наследника Светог Саве.

Митрополит је подсјетио да је Свети Сава оставио као свога замјеника у Жичи Светог оца Арсенија, изабравши га између свих осталих монаха.

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије служи литургију за Спасовдан у Кучима
Мошти наследника Светог Саве у Кучима након 164 године /фото, видео/ - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије служи литургију за Спасовдан у Кучима

„Свети Арсеније је заиста наставио дјело Светог Саве у нашем народу“, казао је Амфилохије и такође подсјетио да је он и први који је пренио сједиште архиепископије Жичке и тако започео Пећку патријаршију.

„Године 1266. се упокојио и био епископ 30 година. Чудеса су се догађала на његовим моштима. Остало је предање да је на његов ћивот пчела направила пчелињак“, казао је митрополит.

Говорећи о томе како су мошти Светог Арсенија кроз векове често биле премјештане на простору Србије и Црне Горе, митрополит је подсјетио и да су између осталог такође биле и у Кучима на Медуну до 1856.

© Sputnik / Небојша ПоповићВладика Јоаникије и митрополит Амфилохије са народом у Кучима
Мошти наследника Светог Саве у Кучима након 164 године /фото, видео/ - Sputnik Србија
Владика Јоаникије и митрополит Амфилохије са народом у Кучима

„Велика трагедија и похара Куча која се догодила, била је и похара моштију Светога Арсенија“, казао је митрополит и додао да су оне након тога пренијете у манастир Ждребаоник у Бјелопавлићима.

„Данас, управо после 164 године, поново се вратио Свети Арсеније да благослови Куче. Није случајно да су оне дошле у Куче данас, у вријеме гоњења цркве Божје. Оно што ме посебно обрадовало, јесте што су га Кучи дочекали са писмом Ћирила и Методија, Климента и Наума и Марка Миљанова“, навео је митрополит.

„Дај Боже да од Куча науче сви Црногорци и да се поново сви упутимо правим путем којим су наши преци ишли кроз вјекове. И да Свети Арсеније помири Куче после похаре 1856. године са осталима Црногорцима“, казао је митрополит Амфилохије.

© Sputnik / Небојша ПоповићОбележавање Спасовдана у Кучима
Мошти наследника Светог Саве у Кучима након 164 године /фото, видео/ - Sputnik Србија
Обележавање Спасовдана у Кучима

Он је додао да се данас, нажалост, преко оних који владају Црном Гором повампирује дух богоубилачки и братоубилачки.

„Они који поричу Светога Саву, поричу и Светога Арсенија. Они обезбожени и обескоријењени покушавају да стварају сатанске заједнице. Да граде будућност на расколима, похарама и мржњи, а не на исцељењу злога и опакога духа“, упозорио је Амфилохије и казао да ће се мошти вратити у Ждребаоник, а да ће претходно бити кратко и у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.

На крају, бесједе он је закључио да је долазак Светога Арсенија од огромног значаја и за Куче, али и за све нас.

„Нека господ Благослови Куче“, казао је митрополит.

Кучи су, иначе, митрополита Амфилохија и епископа Јоаникија дочекали великом тробојком дугачком преко 70 метара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала