Русија мисли да Америка може раскинути и Споразум о забрани тестирања нуклеарног оружја

© REUTERS / Lucy NicholsonТестирање балистичке ракете у војној бази у Калифорнији
Тестирање балистичке ракете у војној бази у Калифорнији - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва не планира да одустане од једностраног мораторијума на нуклеарна тестирања све док га поштују друге земље, изјавила је портпаролка Спољних послова Русије Марија Захарова, истакавши да Москва не искључује могућност да ће Вашингтон изаћи из Споразума о свеобухватној забрани тестирања нуклеарног оружја.

Према њеним речима, све се може одвијати по старој шеми – прво ће почети са измишљеним оптужбама на рачун других потписница, а затим ће припремити терен за „очигледне потезе администрације“.

Захарова је истакла да је Споразум о свеобухватној забрани тестирања нуклеарног оружја један од најважнијих докумената у сфери неширења нуклеарног наоружања.

Захарова је констатовала да су поступци САД у сфери контроле наоружања све опаснији и непредвиђенији.

„И даље постоји неизвесност у вези са поступцима САД поводом продужавања Споразума о мерама за даље смањивање и ограничавање стратешког офанзивног наоружања. Реч је о циљаној политици САД, које имају за циљ рушење целог међународно-правног темеља на коме је изграђена међународна стабилност и безбедност“, констатовала је она.

Ирански нуклеарни програм 

Москва осуђује одлуку САД да укину изузеће од санкција против иранских нуклеарних постројења, истакла је Захарова и додала да се ствара утисак да Вашингтон не зна шта би још могао да предузме како би раскинуо Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму.

„То је још једна америчка демонстрација грубог кршења Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму и резолуције 2231 Савета безбедности УН. Ми, наравно, осуђујемо ова корак. Светска заједница одавно упорно позива Вашингтон да се врати испуњавању обавеза у складу са тим документима. Притом, ми примећујемо непријатељски однос америчког политичког естаблишмента према Ирану. То надмашује и правну одговорност према партнерима и бригу о сопственој репутацији у свету као државе која учествује у споразумима, и потребу да се јача ауторитет Савета безбедности УН. Стиче се утисак да Вашингтон једноставно не зна шта још да учини да би прекинуо реализацију Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму и резолуцију Савета безбедности УН“, изјавила је Захарова.

Раније је амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио да САД САД укидају изузеће из санкција против иранског објекта у Фордоу, не рачунајући први енергетски блок нуклеарне електране у Бушеру.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала