САД би могле да изведу нуклеарне пробе за неколико месеци, уколико Трамп то нареди

CC BY-SA 2.0 / Flickr / US Government / Нуклеарна проба у Невади 1953.
Нуклеарна проба у Невади 1953. - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе биће спремне да спроведу нуклеарне тестове „у року од неколико месеци“ уколико председник изда такво наређење, изјавио је в. д. помоћника заменика америчког министра одбране за нуклеарна питања Дру Волтер.

Према његовим речима, могуће је извршити „веома брзе пробе са ограниченим могућностима прикупљања података“, с обзиром на кратке рокове, уколико председник то нареди из техничких или геополитичких разлога, пише портал „Дифенс њуз“.

„Мислим да би се то могло урадити прилично брзо“, прецизирао је Волтер.

Он је напоменуо да уколико се буде радило о озбиљнијим пробама са потпунијим прикупљањем података, онда ће за то бити потребне године.  

Сједињене Америчке Државе не изводе нуклеарне пробе од 1992. године, а такође не производе нова језгра плутонијума за нуклеарно оружје, користећи залихе.

Вашингтон је 2018. године декласификовао податке о броју нуклеарних бојевих глава које поседује, а амерички председник Доналд Трамп наредио је обнављање нуклеарног арсенала и обнову производње плутонијумских језгара на 80 комада годишње.

Осим тога, Вашингтон се повукао из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и званично обавестио о повлачењу из Споразума о отвореном небу, чије обавезе истичу за пола године. Такође је нејасна судбина Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3), који истиче у фебруару 2021, ако се не продужи за још пет година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала