Све легенде о цркви у Кучима: Одавде се ишло у Косовски бој /фото/

© Sputnik / Небојша ПоповићЦрква на Ублима
Црква на Ублима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На само неколико десетина метара поред цркве Вазнесења Господњем на Убле у Кучима и дан данас стоји веома стара камена црква посвећена Светом Јовану Богослову.

Ако вас било којим поводом пут наведе ка том мјесту, готово да нема мјештанина Убала или Куча који вам са потпуним увјерењем и нарочитим поносом неће посвједочити да су се упрво у тој цркви становници из околних крајева 1389. године причестили пред полазак у велику Косовску битку.

© Sputnik / Небојша ПоповићЦрква на Ублима је законом заштићено културно добро
Све легенде о цркви у Кучима: Одавде се ишло у Косовски бој /фото/ - Sputnik Србија
Црква на Ублима је законом заштићено културно добро

Легенда о овој цркви очито је и данас необично жива, а колико у њој има истине, Спутњик је питао угледног познаваоца историје Кучког краја др Радомира Раја Прелевића. Он нам је казао да је оно што се за стару цркву Светог Јована Богослова данас поуздано зна јесте да је она заједно са још друге двије цркве у Кучима – црква на Медуну, као и она у селу Косор – направљена од „руских пара“, што значи да је у питању крај 17. вијека.

Ипак, Прелевић наглашава да је се за ову цркву која је данас законом заштићена као културно добро, на првом мјесту вежу народно предање и легенде.

„Оне прво говоре да су се 1614. године када је био Други конгрес балканског савеза у Црној Гори, овдје причестили његови учесници из Бугарске, Србије, Далмације, Херцеговине и Црне Горе... Следеће што је легенда коју је данас и митрополит Амфилохије потврдио –то је да је 1554. године овдје одржан сабор српске патријаршије из Пећи, када су сви српски архијереји и владике били присутни“, каже Прелевић.
© Sputnik / Небојша ПоповићЦрква у Ублима, у којој су се Кучи причестили пред одлазак у Бој на Косову 1389.
Све легенде о цркви у Кучима: Одавде се ишло у Косовски бој /фото/ - Sputnik Србија
Црква у Ублима, у којој су се Кучи причестили пред одлазак у Бој на Косову 1389.

Ипак, најдубља легенда, по ријечима нашег саговорника, каже да је војска која је са ових простора ишла у Бој на Косово претходно посјетила управо ову цркву.

„Историјских података о томе нема, али легенда каже да су се причестили у овој цркви. Према томе, све ове легенде нас упићују да је на мјесту ове цркве претходно постојала црква која је била овдје прије ове грађевине коју данас видимо. Што се пак тиче ове садашње, поуздано сјећање Куча, као и предање, говоре нам да је она направљена од руских пара, односно, новца руских царева“, закључује Прелевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала