Америка ће увести санкције Кини због Хонгконга

© AP Photo / Richard DrewДоналд Трамп
Доналд Трамп  - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да намерава да уведе санкције званичним лицима Кине и Хонгконга који поткопавају аутономију тог административног центра.

Трамп је саопштио да САД укидају све олакшице, између осталог, трговинске, које је до сада имао Хонгконг.

„Кина није одржала обећање да ће осигурати аутономију Хонгконга“, рекао је амерички лидер.

По његовим речима, Пекинг је „нарушио преузете обавезе“ и „једнострано преузео контролу над ситуацијом у сфери безбедности Хонгконга“.

„То је трагедија за све становнике Кине, Хонгконга и целог света“, навео је Трамп.

„Кина је заменила формулу „једна држава – два система“ на „једна држава – један систем“, зато сам наложио да моја администарција почне процес укидања олакшица који дају привилегије Хонгконгу“, додао је он на конференкцији за штампу у Белој кући.

Трамп је обећао да ће Вашингтон ревидирати све препоруке Американцима поводом путовања у овај немирни регион, и такође ограничио улазак у САД научницима из Кине, јер би, наводно, могли да угрозе безбедност земље.

Амерички председник је саопштио да ће „САД предузети све неопходне кораке како би се чиновници Кине и Хонгконга, који су директно или индиректно умешани у кршења аутонимије административног округа, нашли под ударом санкција“.

Он је додао да ће размотрити мере против кинеских компанија које тргују на америчким берзама, јер би, како каже, улагање у те компаније могло да изложи америчке држављане неоснованом ризику. 

Раније је Кина саопштила да је „крајње неопходно“ да се донесе закон о националној безбедности за Хонгконг. Демонстранти у Хонгконгу ову најаву оцењују као грубо мешање кинеске Комунистичке партије у аутономију Хонгконга, али званични Пекинг негира ове оптужбе. САД сматрају катастрофалном одлуку Пекинга и наглашавају да она поткопава аутономију и слободу Хонгконга.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала