Црна Гора отворила границу само за део Србије

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICВојник Црне Горе
Војник Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Црна Гора је ипак отворила своје границе за Србију. Додуше, само за један њен део — за јужну покрајину Косово и Метохију.

Иако Србија није на списку држава којима је Црна Гора подигла рампу да би њени грађани могли слободно да путују, Подгорица је отворила врата српском Косову.

Јер, по Резолуцији 12 44 Савета безбедности Уједињених нација, Косово је саставни део Србије. Такође, иако Црна Гора признаје лажну, бесправну и ниједним правном актом утемељену независност Косова, за већину планете то није држава, већ јужна покрајина Србије.

Тако да, формално правно, поштујући све међународне норме, иако је Црна Гора можда из политичких разлога желела да задржи затворене границе према Србији, она се у ствари отворила према срцу Србије — Косову и Метохији.

Тачно је да сви ови непомерљиви аргументи делују помало цинично и у супротности са дешавањима на терену.

Али је тачно да у овој регионалној игри „подметања“ и спотицања ни ове правно и политички утемељене чињенице не могу да нашкоде. Бар откривају сав бесмисао замршених међукомшијских односа на Балкану.

Тако да, биће да је званична Подгорица у ствари решила етапно да отвара своје границе према Србији. Кренула је од јужног дела, а надамо се да ће, кад се ових дана време пролепша и грађани пожеле море, подићи рампе и према централној Србији и северној покрајини Војводини.

У северним деловима Србије је ионако хладније, па летња сезона и почиње мало касније. Ето, најбоље да све ове помало нелогичне и некоректне потезе Подгорице схватимо на овај — правно утемељен начин.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала