Хонгконг близу преломне тачке: Сузавац све гушћи, странци пакују кофере

© AP Photo / Ng Han GuanХапшење у Хонгконгу
Хапшење у Хонгконгу - Sputnik Србија
Пратите нас
Странци који живе у Хонгконгу почињу да схватају шта могу да значе нове мере Пекинга и обнова протеста, многи планирају да се врате у своје државе. Демонстранти су најавили велики протест за крај јуна у знак сећања на дешавања на Тјенанмену и то ће бити преломна тачка, каже за Спутњик Тијана Крстајић, Београђанка која ради у Хонгконгу.

Посланици Националног народног конгреса Кине усвојили су већином гласова Резолуцију о припреми нацрта закона о националној безбедности у Хонгоконгу. Док аналитичари сматрају да овим потезом Кина ставља тачку на мешање Запада у њена унутрашња питања, амерички званичници прете санкцијама, а грађани овог специјалног административног региона питају се како ће им изгледати живот у граду који се поново гуши у диму сузавца.

© Фото : Тијана КрстајићТијана Крстајић - "Живот на Балкану припремио ме за све услове, остајем у Хонгконгу док не завршим посао".
Хонгконг близу преломне тачке: Сузавац све гушћи, странци пакују кофере - Sputnik Србија
Тијана Крстајић - "Живот на Балкану припремио ме за све услове, остајем у Хонгконгу док не завршим посао".

У Хонгкону се закувава, странци се спремају за одлазак

Међу њима су и ретки грађани Србије који живе у Хонгконгу. Тијана Крстајић путујући за послом у једној софтверској компанији стигла је тамо прошлог лета, управо у време када су почињали највећи протести у којима, углавном млади, траже демократске реформе. Многи тумаче да их на то подстичу и западни центри моћи.

„Било је делова града у које не можете да одете, зато што су протестанти у њима увек били активни, то је део Тимшацуи, који није на острву. Ја тај део града нисам видела до пре пар месеци, јер сваки пут кад бих изашла из метроа, тамо је било сузавца, није било могуће“, прича нам ова млада Београђанка.

Додаје да се становници Хонгконга генерално нису претерано узбудили због обновљених демонстрација пре неки дан, када је ухапшено 180 демонстраната.

© Фото : Тијана КрстајићДемонстрације су поново свакодневни део живота, на паузи за ручак грађани Хонгконга посматрају окршај полиције и демонстраната.
Хонгконг близу преломне тачке: Сузавац све гушћи, странци пакују кофере - Sputnik Србија
Демонстрације су поново свакодневни део живота, на паузи за ручак грађани Хонгконга посматрају окршај полиције и демонстраната.

Хапшења и нереди – свакодневна слика

Каже да је полиција на улицама сада поново свакодневна слика. Тешко јој је да утврди да ли домаћини са којима се сусреће не послу учествују у покрету који тражи промене.

Ретко ће се ко јавно изјаснити да подржава протесте, а протестанти готово увек носе маске. Понекад их не можете ни препознати, једино по томе што су сви увек у црном. Шалили смо се међусобно, немој да носиш црно, да те полиција не би заменила са протестантима и одвела“, прича нам Крстајићева.

Живот на Балкану добра припрема за све услове

Она додаје да странци који живе у Хонгконгу схватају суштину протеста, али и потезе које Кина вуче. Иако се не плаше за своју безбедност, сви су јако забринути.

© AP Photo / Kin CheungПорука демонстраната из Хонгконга Америци и Британији
Хонгконг близу преломне тачке: Сузавац све гушћи, странци пакују кофере - Sputnik Србија
Порука демонстраната из Хонгконга Америци и Британији
„Ми смо овде свесни да се Кина плаши мешања иностраних сила и мисли да су протести спонзорисани од Америке. Када су се дешавали први протести, људи нису знали докле то може да оде, тек сад почињу да схватају шта то може да значи. Пуно се дружим са онима који долазе из Аустралије, Америке и Европе, они су сви забринути шта ће бити после протеста и многи од њих планирају да се врате“.

Тијана Крстајић додаје да се стални становници Хонгконга, иако су огорчени због свега што се дешава, за сада не плаше за личну безбедност, али они, каже, и немају пуно избора, јер су ту рођени, одрасли и засновали породице.

© Фото : Тијана КрстајићТимшацуи - део града који Тијана није могла да види месецима, сваки пут кад би изашла из метроа, осетила би сузавац.
Хонгконг близу преломне тачке: Сузавац све гушћи, странци пакују кофере - Sputnik Србија
Тимшацуи - део града који Тијана није могла да види месецима, сваки пут кад би изашла из метроа, осетила би сузавац.

„Они још сматрају да протести нису ескалирали у тој мери, да би требало да се брину. Мислим да су сви јако свесни политичке ситуације, чак и људи млађе генерације и шта их потенцијално очекује“, каже Крстајићева.

На крају разговора за Спутњик ова Београђанка каже да је евентуална ескалација протеста неће спречити да у Хонгконгу остане док не заврши посао, јер је живот на Балкану припремио за све услове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала