Русија планира да прошири своје базе у Сирији

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Уђи у базу фотографијаРуски бомбардер Су-24 полеће са базе "Хмејмим" у сиријској провинцији Латакија
Руски бомбардер Су-24 полеће са базе Хмејмим у сиријској провинцији Латакија - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин наложио је Министарству одбране и Министарству иностраних послова да разговарају са руководством Сирије о предаји додатне непокретности и акваторије у подручју сиријске обале, наводи се у саопштењу председника.
„Прихватити предлог Владе Русије да се потпише Протокол бр. 1 у оквиру Споразума између Русије и Сирије о распоређивању авијационе групе Оружаних снага Русије на територију Сирије од 26. априла 2015. године о предаји додатне непокретности и водене површине“, наводи се у документу.

Министарство одбране и Министарство иностраних послова имају право да потпишу у име Русије наведени протокол.

Русија у Сирији поседује две базе — авиjациону Хмејмим у подручју Латакије и морску у Тартусу.

„О проширењу базе Хмејмим се одавно говори. То је потребно и ради безбедности базе која је често мета гранатирања и ради развоја постојеће инфраструктуре војног и цивилног аеродрома“, рекао је „Комерсанту“ експерт Руског савета за међународне послове Иља Крамник. Он је подсетио да је руска база близу аеродрома Латакија и да користи његову инфраструктуру.

„Проширење Тартуса је значајнији пројекат, јер би тамо требало да буде направљена права морска база у коју ће моћи да упловљавају сви бродови, па и носачи авиона. У овим границама тај задатак није решен и биће неизбежна тема предаје додатне територије“, рекао је експерт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала