Трећина становништва планете може остати без посла

CC0 / Pixabay / Економска криза у време пандемије коронавируса
Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сваки шести човек у свету може остати без посла у наредна два-три месеца, а скоро трећина целе планете до краја године због пандемије вируса короне, наводи се у истраживању "Бостон консалтинг групе" (БКГ).

"Тешко је оценити радикалне промене у радној снази на глобалном нивоу које је изазвала криза, због епидемије Ковид-19. Анализа БКГ показује да се скоро трећина становника земље (око две милиајрде) људи нашло под претњом да могу остати без посла или ће радити скраћено радно време у 2020. години. Према прогнозама Међународне организације за рад, губици прихода ће достићи 3,4 билиона долара, док ће ниво незапослености прећи 17 процената.

Према анализи БКГ, више од 80 одсто људи који ће остати без посла биће из непроизводне сфере, прерађивачке индустрије, туризма и угоститељства, као и грађевине. 

"Очекујемо да ће до краја 2020. године ново незапослености у свету почети да се враћа у равнотежу. Међутим, пандемија је већ покренула процес дугорочних структуралних промена - од рада од куће до убрзане аутоматизације. Ове измене ће дотаћи око 1,5 милијарди радних места у наредној деценији", сматрају у БКГ. До 2030. године 12 одсто радних места ће бити аутоматизовано, док ће 30 одсто захтевати потпуно нове радне навике. 

Према прогнозама, више од 10 одсто свих радника у свету радиће од куће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала