Вучић: Нећемо прихватити улогу да служимо, ма како неки волели да нам је намене заувек /видео/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић указао је данас да је пандемија вируса корона потврдила промене које се већ дешавају на глобалном нивоу, а да су се и ствари у региону промениле откако је Србија постала снажнија.

„Све је било једно велико лицемерје“, констатовао је председник отварајући скуп о свету после вируса корона.

Председник Александар Вучић оценио је да из пандемије вируса корона две силе, две земље, Немачка и Кина, излазе са новом снагом.

„Немачка је апсолутни победник. Колико је новца убризгано у њихову привреду, колико је сама убризгала себи новца... Са друге стране, Кина је успела да покаже жељу да настави оно што је била америчка политика, а то је глобализација, то је преузимање позиције кључног играча, прихвата игру на нивоу целог света“, рекао је Вучић на конференцији о свету после короне.

САД су највише изгубиле, каже, али ће Америка, уверен је, снажно почети да расте.

У војном смислу се, поред Немачке и Кине, издвајају САД и Русија.

„Одатле можемо да очекујемо и већи ниво солидарности. Ти исти који су ме оптуживали о томе како Европа није била солидарна, сада исто причају што и ја“, приметио је председник Србије.

Вучић је рекао да је његова кривица и кривица Србије што није умео, смео због историје, не због себе, да сакрије презир према свима који су се тако понашали и односили према Србији.

„Док сам председник, тако ћу се односити према свима који мисле да смо отирач о који могу своје прљаве ноге да обришу, да га газе и кажу да треба да будемо задовољни како се дивно односе према нама“, додао је он.

Указао је да ће велике економије лакше проћи кроз кризу и да ће се брже опоравити од малих, рекавши да од великих очекује већи ниво солидарности.

© Sputnik / Бранко МаксимовићБоцан-Харченко на Конференцији „Свет после вируса корона“
Вучић: Нећемо прихватити улогу да служимо, ма како неки волели да нам је намене заувек /видео/ - Sputnik Србија
Боцан-Харченко на Конференцији „Свет после вируса корона“

Казао је да је први у Европи говорио о недостатку солидарности, а да су га нападали они који су га касније на безброј начина плагирали.

„Сувише смо мали и ја неважан да бих имао право да говорим истину када је то намењено моћнијима. За нас мале је истина да слушамо и служимо. Ту улогу нећемо да прихватимо, ма како неки волели да нам је намене заувек“, поручио је Вучић.

Председник је поновио да је за Србију сада важан економски напредак, а да од опоравка Европе, а затим и од раста америчке, кинеске и руске привреде зависи и опоравак наше економије, наш раст, што даље омогућава боље позиционирање Србије.

Поручио је да је важно да наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком кораку и да се „макнемо из сенке великих“, јер, примећује, сви ће, када не могу да замере нешто Макрону или Курцу, јер су они лидери моћних земаља, рећи — „хајде да згазимо Вучића“.

„Није мени проблем што сам лично у питању, већ што последице осећа Србија. Али, зато је важно да радимо све да оснажимо наш ЕУ пут, иако то не зависи само од нас, већ и од стања у ЕУ. Морамо да снажимо односе са САД, Кином, Русијом. То је наша глобална политика, јер нисмо много велики да бисмо били примећени, осим када кажемо нешто што други, можда, не смеју“, рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала