Хибрид миша и човека: Експеримент америчких научника /видео/

CC0 / пиксабеј / Миш
Миш - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживачи су створили ембрион који садржи и људске и ћелије миша и тиме направили велики напредак у генетском модификовању организама. Хибрид, људско-животињска химера организам je састављен од различитих ћелија. Узгојио га je тим истраживача са америчког Државног универзитета Њујорк у Бафалу и Центра за рак „Розвел парк“.

Мишји ембрион садржи четири одсто људских ћелија – досада највећи проценат икада постигнут. Резултати истраживања објављени су у часопису „Сајанс адвeнсиз“.

Девојка и овца - Sputnik Србија
Још корак даље: Створен хибрид човека и овце

Њихов експеримент указује да се у мишјим ембрионима може генерисати много врста људских ћелија и то много брже него у људским ембрионима. А то, кажу научници, има огроман потенцијал за лечење људских болести, вероватно чак и ковида 19.

У овој студији тим истраживача убризгао је 10 до 12 људских матичних ћелија у мишје ембрионе који се развијају. У року од 17 дана те матичне ћелије развиле су се у милионе зрелих ћелија, укључујући људска црвена крвна зрнца и ћелије ока.

„Није било могуће створити матичне људске ћелије које у великој мери дају допринос мишјим ембрионима“, прецизира се у документу.

Генерисање оваквих матичних ћелија може омогућити примену као што је стварање људских органа и ткива и за лечење болести, додаје се у истраживању.

У експерименту су употребљене људске крвне ћелије и ћелије ока, што доказује да је могуће створити зреле људске ћелије много брже него што је то могуће у људском ембриону.  

Ово може бити значајно за лечење људских болести, укључујући и вирус корона ковид 19, јер омогућава узгој ћелија, ткива или органа у научне сврхе.

Научници су убризгали људске матичне ћелије у мишји ембрион и оставили их да се развијају две недеље. Када су анализирали ембрион, открили су људске ћелије у мишјој јетри, мозгу, очима, срцу, крви и коштаној сржи.
Шимпанзе су много снажније од људи... - Sputnik Србија
У Кини направљен хибрид човека и мајмуна

Научници нису допустили даљи развој ембриона, мада је раније било инцидената у којима су истраживачи произвели хибриде химере даље од фазе фетуса.

Научници су 1984. створили хибрид овце и козе који је преживео до одраслог доба. Недавно су научници у Кини створили две химере од мајмунских свиња, али оне су живеле само неколико недеља након што су се родиле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала