Исповест очевица у Минеаполису: Нећемо стати док Флојдове убице не буду иза решетака

© AP Photo / Julio CortezНереди у Минеаполису
Нереди у Минеаполису - Sputnik Србија
Пратите нас
Становник области Минеаполис-Сент-Пол Дејвид Т. Џенсен је у интервјуу за Спутњик изјавио да бунт народа због смрти 46-годишњег Афроамериканца Џорџа Флојда неће стати све док они који су одговорни за његову смрт не буду у затвору.

Подсетимо, у Минеаполису, највећем граду Минесоте, Флојд је преминуо када му је један од полицајаца коленом притиснуо врат и прекинуо доток кисеоника. С тим у вези, гувернер Минесоте Тим Валц позвао је Националну гарду да преузме контролу над ситуацијом јер су се протести претворили у огромне пљачке и насилне сукобе с полицијом широм града.

У последњих неколико дана из престонице стижу узнемирујуће вести о подметању пожара и пљачки робних кућа. Шта се тренутно догађа у Минеаполису?

— Чини се да тренутно влада затишје у овим нередима, усмереним углавном на продавнице „Таргет“ које су локални и национални трговачки ланци, и на неколико „Валмарт“ продавница. Мете хулигана су такође биле залагаонице и подруми вина. Заправо је то само огромно испољавање беса и хистерије.

Нереди у Минеаполису - Sputnik Србија
Хаос у америчком граду: Војска изашла на улице, проглашено ванредно стање /видео/

Да ли су примећени неки знаци немира пре инцидента са Флојдом, који је преминуо након сукоба са полицијом Минеаполиса, или је конкретно овај случај био једини покретач немира?

— Не, није примећено. У недељу ништа није наговештавало немире. Не ради се само о Џорџу Флојду, и искрено говорећи, мислим да су након отпуштања четворице полицајаца који су учествовали у овом инциденту, одлучили да је све сређено, али како отказ може да реши ствар? Ако су четири човека убила особу и то је снимљено, а ти исти људи су просто изгубили посао, људи ће захтевати правду.

Начелник полиције Минеаполиса Медарија Арадондо изјавио је у четвртак да међу учесницима нередима нису били само локалци, већ и људи изван подручја престонице. Моће ли се рећи да су нереди добили велику подршку ван вашег подручја?

— Уопште у то не верујем. Ту групу су чинили људи обузети агресијом, разочарањем, гневом и неправдом и вођени су мишљу да се „ништа не мења“. Још увек се против свих осталих полицајаца не диже оптужница.

Исто тако није подигнута ни оптужница против тројице полицајаца који су били поред и имали законску обавезу да интервенишу. Тај човек (Флојд) је био ухапшен, њихова дужност је била да му у том конкретном тренутку заштите живот. Уместо тога, држали су му колено на грлу шест минута.

Оно што још изненађује још више је чињеница да наши органи власти, укључујући бројне Афроамериканце и високе званичнике, говоре да „морамо да чекамо док се истрага не заврши“ како би се утврдило да ли треба да буду подигнуте оптужбе. Ти „полицајци“ нису полицајци, они су убице, и треба их притворити. И сви знају да је то насиље, и да тај безобразлук неће престати док их не притворе. Још увек смо ту, трећи дан.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала