„Јабука раздора“: Шта Америка замера Немачкој

© REUTERS / Joshua RobertsПредседника САД Доналд Трамп и канцеларка Немачке Ангела Меркел у Вашингтону
Председника САД Доналд Трамп и канцеларка Немачке Ангела Меркел у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Још једне у низу америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“, чије се увођење тренутно разматра у Вашингтону, могу да закаче немачке компаније, изјавио је за агенцију „Ен-ес-ен“ водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.

Експерт је објаснио да су Немци заинтересовани за испоруку јефтиног руског горива, али да би због америчке политике Европа могла да се суочи са његовим дефицитом.

„У складу с тим, цене ће расти и испоручиоци америчког течног природног гаса моћи ће економично да достављају гас у Европу. Они тренутно трпе губитке и критикују Немачку да не уплаћује довољно у буџет НАТО-а, траже да им се доплаћује за гас, јер садржи 'молекул слободе'. Немци бране своју слободу избора и могућност да купују јефтин руски гас, уместо скупог америчког“, истакао је Јушков.

Јушков је такође прецизирао да би увођење нових санкција против „Северног тока 2“ могло негативно да утиче и на сам Берлин.

„Гасовод излази на обалу Немачке, која гас добија из цеви. Испоставља се да санкције треба уводити већ против оператора и регулатора копненог дела пројекта, другим речима -  против Немачке“, истакао је он.

Раније је америчко издање „Политико“, позивајући се на високог званичника америчке администрације, саопштило да су амерички председник Доналд Трамп и немачка канцеларка Ангела Меркел током телефонског разговора имали жучну расправу о НАТО-у, односима с Кином, као и о реализацији пројекта „Северни ток 2“.

„Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Гасовод ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtПолагање цеви за гасовод "Северни ток 2"
„Јабука раздора“: Шта Америка замера Немачкој - Sputnik Србија
Полагање цеви за гасовод "Северни ток 2"

 Крајем прошле године Трамп је потписао војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. Сједињене Америчке Државе захтевале су да компаније које полажу цеви за гасоводе, одмах престану са радом. Швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД. Американци се боје да ће Европска унија зависити од испоруке гаса из Русије и зато покушавају да осујете пројекат и истовремено створе услове за испоруку америчког течног нафтног гаса Европи по већим ценама.

Немачка је критиковала санкције Вашингтона против Русије, а према речима портпарола компаније „Норд стрим 2 АД“, за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака.

Раније је одлазећи амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел изјавио да постоји могућност да Конгрес САД уведе нове санкције против „Северног тока 2“. Тим поводом огласила се представница за штампу немачког Министарства спољних послова Марија Адебар која је истакла да је лош тајминг за ширење санкција према пројекту „Северни ток 2“ у овом тренутку, јер постоје и други проблеми.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала