Путин: Још увек ништа од преговора о смањењу офанзивног наоружања са САД

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током видео-састанка са члановима Савета безбедности Русије
Председник Русије Владимир Путин током видео-састанка са члановима Савета безбедности Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин предложио је члановима Савета за безбедност Русије да утврде став Русије у вези с иступањем Сједињених Америчких Држава из Споразума о отвореном небу, као и да размотре судбину Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, чији преговори још нису започети између Русије и САД.

Путин је на данашњем састанку са сталним члановима Савета за безбедност Русије поручио да им предстоји разматрање неколико питања. Као што је уобичајено, то су текућа питања унутрашње безбедности и међународна дешавања.

„Кад је реч о међународним темама, свакако, треба утврдити став Русије поводом иступања САД-а из Споразума о отвореном небу. Поред тога, Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) ускоро истиче, а озбиљни преговори на ову кључну тему, не само за нас, већ и за цео свет, до сада нису започети. Због тога, морамо продискутовати о томе”, изјавио је Путин на састанку.

Јуче је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да САД непрекидно траже спољне разлоге којима би објасниле своје кораке за иступање из међународних споразума.

Споразум о отвореном небу

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других

Споразум су потписале укупно 34 државе, а већина њих су НАТО земље, па се може очекивати да ће Америка и након повлачења из овог Споразума преко својих партнера добијати потребне информације.

Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Медији: Америка излази из Споразума о отвореном небу: Москва: То би био трагичан корак

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће Америка изаћи из Споразума о отвореном небу, због тога што га Русија крши. Москва категорички одбацује такве оптужбе и упозорава да Вашингтон својом одлуком наноси још један ударац систему међународне безбедности.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања

Подсетимо, Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања између Русије и САД, који је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године и даље је једини важећи споразум о ограничавању нуклеарног наоружања Русије и Сједињених Америчких Држава. Овај споразум истиче наредне године и остаје велико питање да ли ће бити продужен, с обзиром да се америчка страна није још изјаснила о томе.

МИП Русије - Sputnik Србија
Вашингтон на корак од одлуке да не продужи Споразум о нуклеарном оружју

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон изјавио да је питање хоће ли СТАРТ-3 бити обновљен, с обзиром на недостатке. Русија је, са своје стране, неколико пута саопштавала да је спремна да те недостатке размотри.

Амерички председник Доналд Трамп је својевремено изјавио да жели да развије нови трилатерални нуклеарни споразум Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава, док је Пекинг ту идеју одбацио.

Према овом документу, стране су се обавезале да ће смањити број нуклеарних бојевих глава у периоду од седам година на 1.550 јединица, а број интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета за подморнице и тешке бомбардере на 700 јединица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала