Руска вакцина против короне тестирана на животињама, спремна на јесен

CC0 / Pexels / Вакцина против болести ковид 19 — илустрација
Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Животиње на којима је тестирана вакцина против вируса корона добро су то поднеле, па би клиничка испитивања вакцине могла бити завршена средином септембра, изјавио је за „Росија 1” директор центра „Вектор” Ринат Максјутов.
„Приликом примене вакцине, није примећен пораст температуре код животиња и није било нежељених реакција. Све животиње на којима је вакцина тестирана добро су то поднеле”, истакао је Максјутов.

Он је додао да центар планира да отпочне клиничка испитивања крајем јуна — почетком јула, а завршетак се очекује средином септембра. Према његовим речима, није потребно додатно убрзавање рада на вакцини, јер не треба заборавити главне принципе вакцинације — не наштетити или убризгати бескорисни лек.

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛаборант припрема препарат на Универзитету у Казању
Руска вакцина против короне тестирана на животињама, спремна на јесен - Sputnik Србија
Лаборант припрема препарат на Универзитету у Казању

Директор Вектора је такође нагласио да се вакцине које је тај центар направио разликују по начину и шеми имунизације, а једна од њих се може укапати у нос.

„Вакцине се не разликују само по свом функционалном начелу, већ и по начину и шеми имунизације, тако да један од наших препарата не следи класичну методу интрамускуларне примене, већ интраназалну, односно, једноставно се укапава у нос”, објаснио је он.

Максјутов је још додао да би тестирање вакцине против вируса корона на деци, ако све буде ишло по плану, могло да почне 2021. године.

О планираној вакцини против вируса корона изјаснила се и директорка „Роспотребнадзора” Ана Попова.

Она је истакла да научници кажу да вирус нема много мутација, захваљујући чему се може претпоставити да ће вакцина бити направљена и прилично ефикасна против ковида 19.

CC0 / Пиксабеј / Вакцина – илустрација
Руска вакцина против короне тестирана на животињама, спремна на јесен - Sputnik Србија
Вакцина – илустрација

Попова је још упозорила да би се други талас инфекције могао очекивати на јесен, када је присутнији и пораст акутних респираторних вирусних инфекција.

Пандемија вируса корона

Подсетимо, вирус корона први пут је откривен крајем децембра у граду Вухан у Кини. Почетком марта Светска здравствена организација епидемију вируса корона прогласила је за пандемију. 

Према последњим подацима, у свету је регистровано 6.048.870 случајева заразе, 2.672.855 особа је излечено, а умрло је 367.229.

У Русији је до сада забележено 396.575 случајева заразе ковидом 19, укупно је оздравило 167.469 особа, а умрло 4.555.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала