„Трампе, играш се са ватром“ — немачки политичари упозорили Америку

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Рајхстага у Берлину
Зграда Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки политичари су показали „несвојствено им јединство“ и написали заједничко писмо члановима америчког конгреса са позивом да не изађу из Споразума о отвореном небу, пише „Шпигл“.

Тај споразум је важан инструмент који осигурава војну транспарентност и поверење“, наводи се у документу. Очување споразума је у заједничком интересу и САД и њихових савезника у сфери безбедности.

Писмо је упућено комитету америчког Сената за међународне односе. Потписали су га представници свих политичких фракција који су представљени у комитету за међународне односе, као и у комитети за војна питања.

Писмо је написано на иницијативу посланика из Хришћанско-демоктратске уније Николаја Лобела.

„Веома жалимо због једностраног изласка председника САД Доналда Трампа из Споразума о отвореном небу. На тај начин он уништава последњи споразум који је чинио стубове међународне архитектуре безбедности који су смањивали број претњи у овом свету“, рекао је Лобел.

По његовим речима, шеф Беле куће се „игра с ватром“, не примећујући „да у последње време Русија показује више спремности за сарадњу“.

„Знамо да многи сенатори и чланови Представничког дома САД желе да сачувају Споразум о отвореном небу. Зато шаљемо писмо из Берлина у Вашингтон са надом да ће разум победити и да САД неће изаћи из споразума“, нагласио је Лобел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала