Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/

CC0 / Pixabay / Круна
Круна - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Врло често у историји, уз имена монарха, остају и њихови незванични надимци. Неке од њих је дао народ, а неке дворјани. Али, ако је надимак сачуван кроз векове, значи да у њему има нешто.

Поштовање се мора заслужити

Постоје надимци монарха са којима је све јасно и једноставно. Не треба објашњавати зашто су Карл, Петар и Екатерина Велики. Нема питања када је реч о Светом Владимиру и Александру II Ослободиоцу. Александар Невски и Дмитриј Донски су добили надимке у част имена места где су се прославили на ратиштима. Са Иваном Грозним је све јасно.  

Са Василијем Слепим и Всеволдом Велико Гнездо је већ теже. Првог су ослепели противници током међународног сукоба, а други је постао познат по великом броју потомака

Ипак, руски монарси су са надимцима углавном имали среће, за разлику од својих „колега“ у иностранству. 

Зашто се краљевима на Западу указивало мање поштовања? То је често било везано за стабилност одређене династије на престолу. Што је лошији монарх контролисао ситуацију у земљи, мање су га поштовали. А приликом смене династија, претходнике уопште нису жалили. Али понекад, на први поглед, непријатни надимци су заправо одавали признање једним или другим особинама владара. 

Харолд Брзоноги

Енглески краљ, који је владао од 1035. до 1040. године, није имао никакве телесне повреде. Добио је надимак Брзоноги због велике брзине трчања и ловачких вештина

© Фото : Јавно власништвоДобио је надимак Брзоноги због велике брзине трчања и ловачких вештина.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Добио је надимак Брзоноги због велике брзине трчања и ловачких вештина.

Незаконити син краља Енглеске, Данске и Норвешке Кнута Великог успео је да учврсти своју позицију, упркос чињеници да је рођени син Кнута — Хартакнут — претендовао на престо. Након пет година владавине Брзоногог, Хартакнут је спремио инвазију на Енглеску, али није успео да је оствари јер је Харолд преминуо. Хартакнут се задржао у Весексу и убрзо је проглашен енглеским краљем. Харолдово тело је извучено из гроба у Вестминстерској опатији и бачено у мочвару на обали Темзе. 

Вилијам Копиле

Мале су шансе да ће вам ово име нешто рећи, али ако сте упознати са школским програмом, онда добро познајете овог монарха. 

© Фото : Јавно власништвоНезаконити, значи копиле, није нам раван. 
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Незаконити, значи копиле, није нам раван. 

Једини, истовремено незаконити, син владара Нормандије Роберта Ђавола добио је од француског племства надимак који је био прави жиг. Незаконити, значи копиле, није нам раван.  

Међутим, Вилијам је променио своју судбину. Он је заједно са војском 1066. године прешао Ламанш, тврдећи да има право на енглески престо. Нико није био пресрећан када је видео Копиле, али он је победио противнике и ставио на главу круну Енглеске. Као резултат тога, Вилијам Копиле је променио своју судбину и ушао у историју као Вилијам Освајач. 

Пипин Мали

Управитељ имања, а затим и први краљ Франака из династије Каролинга. Његово име са становишта Франака ни у ком смислу није било упадљиво. Што се тиче надимка Мали, оно је објашњено ниским растом. 

© Фото : Јавно власништвоВише од четврт века владавине Пипина Малог било је прилично успешно.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Више од четврт века владавине Пипина Малог било је прилично успешно.

Узгред, руски кнез Јуриј Долгоруки такође је био низак и његове несразмерно дуге руке изгледале су крајње неспретно. Али у Русији је кнез добио леп надимак, а Франци су одлучили да се не замарају песничким поређењем.  

Више од четврт века владавине Пипина Малог било је прилично успешно. Успоставио је нову краљевску династију и припремио све услове за свог сина Карла Великог који је постао главни херој западноевропског средњег века. 

Јован без земље

Јован без земље је један од најомраженијих ликова у енглеској историји међу Британцима. Заправо, Јован је управо онај принц Џон, чије сплетке објашњавају горку судбину његовог брата Ричарда Лавље Срце. 

© Фото : Јавно власништвоЈован без земље је један од најомраженијих ликова у енглеској историји међу Британцима.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Јован без земље је један од најомраженијих ликова у енглеској историји међу Британцима.

Према „невиној“ верзији, Јована су још и прозвали „Мекани Мач“ због дугог низа војних пораза. Поражен је у Француској и изгубио Нормандију, а потом је у Енглеској био уплетен готово у грађански рат. 

Побуна барона је 1215. године сатерала енглеског краља у ћошак и он је био принуђен да потпише Велику повељу слободе која се сматра једним од најважнијих политичких и правних докумената у историји Магловитог Албиона.  

Што се тиче преносног значења „Меког мача“, овде је, за разлику од политике, све било одлично: петоро деце од законите супруге и најмање петоро „копилади“ од различитих љубавница. 

Хенрик I Птичар

© Фото : Јавно власништвоВест да је изабран за немачког краља стигла је до Хенрика у тренутку када је био заузет ловом птица.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Вест да је изабран за немачког краља стигла је до Хенрика у тренутку када је био заузет ловом птица.

Војвода Саксоније, а затим и први краљ Немачке из саксонске династије, био је врло успешан владар. Он је успео да значајно ојача Немачко краљевство и прошири његову територију захваљујући припајању Лотарингије. Са владавином Хенрика Птичара у десетом веку, почело је немачко освајање земаља западних Словена. Краљ је успео да постане један од најмоћнијих европских владара свог времена. То није спречило Хенрика да се бави птицама, којима је он лично постављао замке. Према историјским хроникама, вест да је изабран за немачког краља стигла је до Хенрика у тренутку када је био заузет ловом птица у близини града Кведлинбург. Због тога је касније добио надимак Птичар. Истина је да га у четири ока нису тако звали. Надимак су фиксирали хроничари након Хенрикове смрти. 

Луј Муцавац

Франци су били посебно немилосрдни према својим монарсима. На пример, Луј Муцавац, краљ Западне Франачке, Аквитаније, Лотарингије и Провансе, био је млађи син славног краља Карла Ћелавог. 

© Фото : wikimediaЛуј Муцавац који је боловао од читавог низа болести, после две године владавине, умро је у априлу 879. године у 33. години живота.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Луј Муцавац који је боловао од читавог низа болести, после две године владавине, умро је у априлу 879. године у 33. години живота.

Луј Муцавац није био доброг здравља и осим тога, због говорне мане није могао брзо да изложи своје наредбе и жеље. Истовремено, више пута се буни против оца, а на крају се испоставило да је једини од синова Карла Ћелавог који је успео да надживи родитеље. Мада, не задуго: Луј Муцавац који је боловао од читавог низа болести, после две године владавине, умро је у априлу 879. године у 33. години живота.  

Ерик XI Муцави и Хроми

„Ерикова хроника“ гласи: „Краљ није течно говорио, шушкао је, и поред тога, био је хром.“ Упркос својој физичкој несавршености, Ерик Хроми је проглашен проглашен краљем Шведске када је имао шест година. Седам година касније његова војска је поражена у борби са војском рођака краља, који је такође претендовао на престо. Ерик је побегао у Данску и поново стекао своју круну тек 1234. године. 

© Фото : Јавно власништвоУпркос својој физичкој несавршености, Ерик Хроми је проглашен проглашен краљем Шведске када је имао шест година.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Упркос својој физичкој несавршености, Ерик Хроми је проглашен проглашен краљем Шведске када је имао шест година.

Шведском су за време владавине Ерика Муцавог и Хромог владали његови повереници: јарли. Јарл Биргер Магнусон је познат у Русији више него сам краљ: верује се да је управо његову војску 1240. године на ушћу Неве поразио новгородски кнез Александар Јарославич. 

Етелред Неспремни

Енглески краљ из династије Весекс Етелред је наследио енглески престо 978. године након смрти оца, краља Едгара, и убиства свог полубрата, краља Едварда Мученика. 

© Фото : Јавно власништвоЕтелред неспремни није био најистакнутији командант те је претрпео низ пораза.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
Етелред неспремни није био најистакнутији командант те је претрпео низ пораза.

Стално је морао да се бори против Викинга који су покушавали да заузму земљу. Будући да није био најистакнутији командант, Етелред је претрпео низ пораза. Тада је краљ одлучио да се извуче на Данце који су живели у Енглеској. Масакр цивила је довео до супротног ефекта: краљ Данске Свен I Рашљобради је извршио инвазију и преузео власт. 

Етелред је морао да побегне у Нормандију, али годину дана касније његов пријатељ је преминуо. Краљ се вратио у земљу и био увучен у рат са Кнутом, сином покојника. Највероватније би Неспремни и овај рат изгубио да није раније преминуо.  

Луј V Лењи

Последњи француски монарх из династије Каролинзија је владао нешто више од година дана: од марта 986. године до маја 987. године. У народу је прослављен као владар који више воли да се излежава у забавља, уместо да се бави државним пословима. Француске хронике се не подударају: у некима је наведено да „није имао времена да нешто уради“ због кратког периода владавине, а у другима је написано да „ништа није радио“. 

© Фото : Јавно власништвоУ народу је прослављен као владар који више воли да се излежава у забавља, уместо да се бави државним пословима.
Девет краљева са чудним и смешним надимцима /фото/  - Sputnik Србија
У народу је прослављен као владар који више воли да се излежава у забавља, уместо да се бави државним пословима.

У мају 987. године Луј Лењи је био у лову. Одједном је пао са коња. Повереници су приспели и открили да Луј има велику температуру. Убрзо је, иако је имао нешто више од 20 година, преминуо. Мало је вероватно да је разлог смртоносна лењост: појавиле су се гласине да је Луја отровао неко од повереника. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала