Руски фонд за директне инвестиције: Производња лека против вируса корона неће бити монополизована

CC0 / Пиксабеј / Лек за вирус корона
Лек за вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Неће бити уведен монопол на производњу „Авифавира“ ─ препарата за лечење пацијената заражених вирусом корона, изјавио је директор Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) Кирил Дмитријев.

Он је додао да би Индија могла да се придружи производњи тог лека.

„Можда ће се Индија прикључити и такође почети да производи препарат. Нећемо имати никакав монопол на његову производњу, препарат ће производити различите земље“, изјавио је он у интервју за телевизијски канал „Ен-те-ве“.

Дмитријев је рекао да постоји „велико интересовање“ земаља Блиског истока и Европе за овај лек.

„Сматрамо да ће то бити главни лек за лечење ковида 19 у наредних годину и по дана“, истакао је директор фонда.

Подсетимо, препарат „Авифавир“ је добио одобрење руског Министарства здравља и укључен је у државни регистар лекова.

„Авифавир“ је произвело заједничко предузеће Руског фонда и групе компанија „Хим Рар“. То је први руски препарат на бази „Фавипиравира“, који је коришћен у Јапану од 2014. године за лечење тешких облика грипа.

Према последњим подацима, он је показао најбоље резултате у поређењу са другим лековима који су испитани у Русији и иностранству. Лек се према резултатима прве фазе клиничких испитивања (тачније, након 10 дана) показао безбедним, није било никаквих нових, претходно незабележених нежељених ефеката.

Министарство здравље је 21. маја одобрио почетак завршне фазе испитивања уз повећање броја пацијената до 330.

Укупан број оболелих у Русији од почетка епидемије достигао је 405.843, преминуло је 4.693 особе, док се од вируса корона до сада излечила 171.000 пацијената. 

У последња 24 сата  је регистровано 9.268 новооболелих од вируса корона. То је први пут да је број нових случајева већи од 9.000 за последњих седам дана. По броју инфицираних, Русија је на трећем месту, иза САД и Бразила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала