Балкански ток – сигурност, јефтинији гас и зарада

© Tanjug / DUSAN ANICICЦеви за гас на траси "Турског тока" кроз Поморавље
Цеви за гас на траси Турског тока кроз Поморавље - Sputnik Србија
Пратите нас
Гасовод Балкански ток омогућиће Србији сигурност снабдевања, јефтинији гас и економску корист.

Али, он ће Србији омогућити и геостратешку и политичку сигурност, каже новинарка Балкан магазина и сарадник Спутњика Јелица Путниковић.

Балканским током ће из Турске ићи руски гас до Србије и даље ка Европи, а Путниковићева за Танјуг каже да је тај пројекат битан, јер ће заменити транзит преко Украјине, који је дужи што се тиче саме трасе транспортавања гаса, а биће сигурнији.

Навела је да ће Србија, када потекне гас Балканским током, имати и други правац снабдевања гасом, не само преко Мађарске што, наглашава, значи сигурност.

„Имаћемо транзит преко Србије већих количина гаса, имаћемо могућност и да зарадимо од такси, имаћемо геостратешку и политичку сигурност, јер где пролазе гасоводи ту се, ипак, мало више размишља о томе да нема политичких трзавица, и наравно имаћемо економске користи од тога што ће гас, како се најављује, из разних извора бити јефтинији“, објашњава Путниковићева.

Навела је да ће тим гасоводом, како планирају Бугари, поред руског гаса из Турског тока, ићи и гас који ће стизати из грчке луке Александрополис.

„Биће више праваца снабдевања, биће већа могућност за набавке неких додатних количина гаса, за склапање повољнијих уговора са свима и једна већа сигурност у прављењу нових планова свих оних привредника који ће нешто планирати, градити фабрике, можда гасне електране или уопште планирати већу потрошњу природног гаса у Србији“, каже Путниковићева.

Упитана о ставу САД и ЕК, Путниковићева је навела да се САД и даље противе „Балканском току“, али да је занимљиво да су они сву пажњу преусмерили заправо на Северни ток, увели санкције свим компанијама укљученим у изградњу гасовода Северни ток 2, тако да на неки начин нема великих прича у јавности

„Од новембра, децембра прошле године па до пролетос, док није кренула пошаст са корона вирусом, било је пуно америчких делегација у Софији које су заправо причале Бугарима о томе да треба да се окрену ка америчком гасу, да треба да размишљају о изградњи гасног терминала у Александрополису и да једноставно не зависе од Русије“, навела је Јелица Путниковић.

Занимљиво је, каже, да премијер Бугарске Бојко Борисов сада прича о томе како је пројекат Јужни ток пропао због корупције, а ипак је заправо била прича о томе да су се и Брисел и САД тада веома противили градњи тог гасовода.

„Сада мало паметније дају изјаве и он стално прича о томе да ће Бугарска бити гасно чвориште, да они граде конекцију са Грчком, да ће ту долазити и неки други гас у Бугарску, да ће они моћи да га пласирају даље ка Европи. Значи, он једноставно смирује страсти и оно што је добро да они, иако касне са изградњом гасовода, ипак нису одустали и ми ћемо добити тај правац снабдевања“, навела је Путниковићева.

Како је рекла, Европска комисија стално инсистира на градњи конекције Ниш - Димитровград, и најпре је Бугарској, а после и Србији обећала новац за изградњу те гасне конкеције.

Јелица Путниковић каже да је та конекција, ипак, много мањег капацитета, да ће бити изграђена и да није лоше да имамо и ту гасну везу, али да је то нешто што је заправо инсистирање на томе да се одустане од руског гаса у Европи.

Сматра да је добро што су и у ЕУ почели да говоре о диверзификацији извора снабдевања и о томе да је добро да земље имају што више гасних веза међусобно, јер у случају да једна затаји, другом ће моћи гас да се транспортује.

Председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов обишли су данас радове на бугарској деоници гасовода Балкански ток, којим ће се допремати гас из Турског тока.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала