Цена руске нафте порасла за 70 одсто

© REUTERS / Sergei Karpukhin/File PhotoРадник на нафтном пољу компаније Башњефт у Башкортостану у Русији
Радник на нафтном пољу компаније Башњефт у Башкортостану у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Просечна цена руске нафте „Уралс“, главне руске извозне робе, порасла је у мају за 70 одсто у поређењу са априлом, саопштило је Министарство финансија Русије.

Вредност ове сировине износи 31,03 долара по барелу. Просечна цена нафте је, притом, била 2,3 пута нижа него у мају прошле године (када је износила 70,93 долара по барелу).

Према подацима Министарства финансија, просечна цена „Уралса“ за период јануар-мај ове године била је 39,2 долара по барелу, док је у првих пет месеци 2019. године она била на нивоу 66,34 долара.

У априлу је марка појефтинила скоро четири пута у поређењу са истим периодом прошле године ─ на 18,22 долара по барелу.

Залазак сунца иза црпне пумпе за нафту у Тексасу - Sputnik Србија
Кремљ о нафти: Не судите по једном дану, потребно је време да договор проради

Април је био најтежи месец за тржиште нафте. Према подацима консултантске агенције „Аргус“, цена „Уралса“ се спустила до своје минималне вредности 1. априла, када је један барел вредео 10,54 долара.

Такве нестабилности проузроковане су непостојањем договора између земаља ОПЕК плус о продужетку споразума о смањењу производње нафте, као и пада потражње за овом сировином у свету услед ширења вируса корона.

Од почетка маја ступио је на снагу нови споразум ОПЕК плус, према којем ће током прва два месеца смањење производње нафте износити готово 10 милиона барела дневно, од чега ће највећи део бити у Русији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала