Публика поново на утакмицама, ђаци на матурама: Које забране се укидају у Србији

Пратите нас
Од данас у Србији ступа на снагу ново попуштање мера уведених током епидемије вируса корона. Публика ће моћи да присуствује утакмицама, биће могуће да се организују матурске вечери, као и полагање матурских испита.

Како је број нових случајева на дневном нивоу почео да опада, кризни штаб је након састанка одлучио да се повећа број људи који могу да се окупе на отвореном простору.

Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Кон: Ако се погорша стање, ношење маски биће обавезно

Тако ће од понедељка бити дозвољено окупљање до 1.000 људи на отвореном.

Ова одлука укључује и публику на спортским догађајима. Ипак, публика би требало да поштује меру држања растојања од једног метра.

Када је реч о затвореном простору, на снази је и даље мера да је максимум окупљања до 100 људи.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је на седници Кризног штаба да је једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Ђачке екскурзије само у Србији

Такође, од 1. јуна моћи ће да се реализију ђачке екскурзије, што је у четвртак објавио министар просвете Младен Шарчевић.

Како је прецизирао, екскурзије ће се реализовати искључиво у Србији, па ће матуранти, уколико су имали предвиђена путовања у иностранство, морати да их замене неком дестинацијом у Србији.

Полагање мале матуре у Јагодини - Sputnik Србија
Прослава матуре и екскурзије, али под посебним условима

Према одређеном календару, настава на даљину одвијала се до 29. маја, а у наредном периоду ђаци ће у школу одлазити због посебно организованих часова, у зависности од тога да ли ђаци долазе на припреме за малу матуру или да поправе оцене.

Како је раније најављено из Министарства просвете, одређени су датуми полагања мале матуре као и матурских испита.

Министарство је, такође, прописало да је могуће организовати матурско вече за ученике основних школа које може бити организовано у школи или у установама културе и спорта, у договору са јединицама локалних самоуправа, преноси портал Б92.

Од 1. јуна грађани ће моћи да се на лични захтев тестирају и открију да ли имају антитела на вирус корона. Цена тог теста биће 1.200 динара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала