Разбијајте сад! „Антифа“ — оружје у рукама скривеног вође или савремени Робин Худ

© AP Photo / Noah BergerПротест Антифе у Портланду
Протест Антифе у Портланду - Sputnik Србија
Пратите нас
Покрет „Антифа“ који је Доналд Трамп, председник Америке, прогласио терористичком организацијом и оптужио за изазивање нереда, вуче порекло из сличног покрета од пре Другог светског рата. Разлика је у томе што је првa организација имала јасан циљ, а ова модификована верзија више личи на скупину људи која „ради по позиву“.

Јован Ковачић, председник организације Мост Исток-Запад, члан Извршног комитета Трилатералне комисије и председник Српске групе Трилатералне комисије, за Спутњик каже да је покрет „Антифа“ постао видљивији у САД 2017. године. Данас је распрострањен широм света.

Шта је заправо покрет „Антифа“ који ових дана организује жестоке демонстрације по САД, ко стоји иза њих и каква је улога такозване дубоке државе коју Трамп везује за овај покрет?

„Антифа“ ─ Робин Худ или оружје политике

„То је организација која више постоји у виртуалном свету и на друштвеним мрежама у смислу организације, него што као организована група постоји на терену. Они имају велику подршку ’Анонимуса‘, за које је опет велико питање ─ ко су и они, када се та организација јавља и ко стварно њоме управља ─ што је велика тајна“, каже Ковачић.

​Поједини амерички медији објашњавају да је „Антифа“ у ствари скраћеница од антифашистичка акција — по узору на покрет који се оформио уочи Другог светског рата и који се жестоко супротставља неонацизму, фашизму, белом супрематизму и расизму, а чија је теза била да је због недостатка отпора народа на улицама — фашизам заживео. Ковачић ову дефиницију „Антифа“ покрета објашњава на следећи начин:

„Народ мисли да су они борци за неку правду, практично да су ’савремени Робин Худ‘, али проблем са таквим организацијама је то што се не зна ко им је главни, ко је вођа. Паушално их сврставају у екстремну левицу, али исто тако могу да се сврстају и у екстремну десницу која се само маскира у левицу и то за своје или туђе политичке и друге потребе. Из тих разлога је јако тешко рећи ко су они и мислим да их сада обрађују службе које се тиме баве, али нешто више о њима нећемо нигде наћи“, верује он.

Повезивање овог покрета са „дубоком државом“ је по његовом мишљењу реалност у Америци, али исто тако напомиње да има и више опција шта заправо значи „дубока држава“.

„Дубока држава“ умешала прсте

„Шта значи дубока држава је добро питање, јер свако тај појам тумачи на свој начин. Демократе које су поприлично криве за термин ’дубока држава‘, мисле да то подразумева један учвршћен и зацементиран статус, који је као такав стабилна ’институција‘ која доприноси функционисању државе. Они који не мисле тако, сматрају да је ’дубока држава‘ део апарата који је — одметнут, који ради искључиво за своје потребе. Истина је вероватно негде у средини, с тим да ’дубока држава‘ подразумева људе који нису изабрани од стране народа, а имају много веће компетенције него што им је било ко то дао. Што значи да су узурпирали своја овлашћења“, наводи Ковачић.

Саговорник Спутњика претпоставља да вероватно постоје људи међу демократама који су повезани са неким структурама које су сада на улицама Америке, али напомиње и да тајновитост под којом ова организација делује, онемогућује безбедносним структурама да са њима остваре контакт.

​„У таквом једном контексту ’дубока држава‘ и неки њихови сегменти који су сарађивали чак и са кримогеним факторима, посебно из афроамеричког миљеа, верујем да сада окрећу бројеве њихових телефона и да им говоре: ’Ајде разбијајте, јер нама то одговара‘, да би се правило што више проблема Доналду Трампу“, оцењује Ковачић. 

Сличности и разлике и тактика покрета

Данашња „Антифа“ тврди да су на терену „одбрана од појединаца који промовишу фашизам у Америци“. У својим редовима они имају антиполицијске анархисте, јер верују да полиција обезбеђује прикривање белих супрематиста.

Њихове тактике на терену су подељене на оне који се обрачунавају физички и оне који су задужени за бацање пројектила, укључујући цигле, металне ланце, боце са водом и балоне напуњене мокраћом и изметом.

Постоји и трећа линија која је удаљена од скупова и они се баве откривањем идентитета, адреса, послова и других приватних података својих „противника“.

Пошто не постоји обједињујуће тело за „Антифа“, немогуће је знати колико „чланова“ тренутно имају и где су све активни у свету. Различити локалитети имају „Антифа“ популацију различите јачине, али „Антифа“ је понекад вољна и да прође стотинама километара да би се супротставила „надмоћи непријатеља“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала