Велика игра Америке и Кине око Хонгконга: Ко ће извући дебљи крај?

© PixabayХонгконг панорама
Хонгконг панорама - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Било какве санкције САД против Хонгконга нанеће ударац и интересима америчких компанија у Хонгконгу, изјавио је секретар за финансијска питања Владе Хонгконга Пол Чан.
"Без обзира на саопштења САД о увођењу ограничавајућих мера против Хонгконга, они имају огромне економске и друге интересе у Хонгконгу. Последњих 10 дана трговински суфицит са Хонгконгом износио је око милијарди долара. Хонгконг је на првом месту по том показетељу међу трговинским партнерима САД… Осим тога, САД су такође заинтересоване за сферу услуга у Хонгконгу, посебно за финансијске и професионалне. Зато ограничавајуће мере истовремено наносе штету и интересима америчких компанија у Хонгконгу", написао је Пол Чан у свом блогу.

Он је подсетио да је годишњи извоз робе из Хонгконга у Америку је испод два одсто домаће производње. Међутим, према речима министра, ни до сад није било лако увозити високе технологије из САД, док се остале технологије могу заменити европским и јапанским.

„САД су највећа економија света. Било какве санкције могу довести до нарушавања нормалног функционисања тржишта. Ми се према томе нећемо односити лакомислено. Пажљиво ћемо пратити и својевремено реаговати", написао је Пол Чан.

Са друге стране, наставио је министар, Кина је друга највећа економија света, која има висок темпо економског раста. Динамика раста и огромно тржиште привлаче многе транснационалне корпорације.

„У овој великој игри Хонгконг ће неизбежно пострадати, али ако наставимо да чувамо свој посебан систем и предности, као и стабилност тржишта, статус Хонгконга као међународног финансијског центра у Азији остаће јединствен", навео је Пол Чан.

Раније је амерички председник Доналд Трамп саопштио да би САД могле укинути олакшице Хонгконгу и увести санкције званичним лицима Кине и Хонгконга који поткопавају аутономију тог административног центра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала