Америчка полиција испалила гумене метке на новинарку Спутњика

© REUTERS / CARLOS BARRIAДемонстрант са полицијским службеницима док новинар бежи од сузаваца током демонстрације збофроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису
Демонстрант са полицијским службеницима док новинар бежи од сузаваца током демонстрације збофроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција у САД неколико пута је погодила гуменим мецима новинарску Спутњика Никол Расел, која извештава о протестима испред Беле куће, иако је она показала новинарску легитимацију.
„Налазила сам се у близини Беле куће, када је полиција почела да пуца на демонстранте. Пришла сам ближе како бих видела шта се дешава, а полиција је брзо почела да испаљује, како ми се чинило, гумене метке. Они су такође прскали сузавац у нашем правцу, због чега смо сви кашљали“, рекла је Раселова.

Како је рекла, неколико пута је поновила полицији да је новинарка, а поред тога, око врата је имала окачену новинарску легитимацију.

„Када сам рекла да сам новинарка, они су узвикнули: ’Склони се!‘ Затим су почели да бацају гранате које имају заглушујуће и заслепљујуће дејство, трагови удараца остали су ми на бедру и стомаку. Након неколико секунди (све то време сам наставила да снимам демонстранте против којих је коришћен сузавац) упуцали су ме нечим, за шта претпостављам да је био гумени метак. Модрица од ране на глежњу је била љубичаста и крварила је“, додала је Раселова.

Након тога полиција је оборила новинарку на земљу. Један од демонстраната јој је помогао да устане.

„Однос према новинарима био је исти као и према демонстрантима“, истакла је Раселова.

Раније је полиција користила гумене метке и сузавац како би растерала демонстранте у Минеаполису, који протестују због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда и намерно је употребила сузавац против новинара, када је повређен дописник РИА „Новости“ Михаил Тургијев.

У Минеаполису и неколико других америчких градова избили су нереди након што су припадници полиције убили Афроамериканца Џорџа Флојда. На интернету су се појавили снимци на којима се види како су тројица припадника полиције ставили Флојду лисице, оборили га на земљу, а један од њих коленом му је стао на врат. На снимку се види како Флојд неколико пута говори да не може да дише, након чега се умирио. Он је умро на интензивној нези. После избијања нереда, четворица полицајаца су отпуштена, а један од њих је оптужен за убиство из нехата.

Због протеста је у многим америчким градовима уведен полицијски час, а током растеривања демонстраната од гумених метака и сузавца нису повређени само демонстранти, већ и представници медија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала