Држава исплаћује минималац у четвртак, више од милион радника добија по 30.000 динара

© Sputnik / Александар МилачићДинари
Динари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Држава ће у четвртак почети исплату минималних зарада за запослене у приватним фирмама које су се пријавиле за помоћ државе. Минималац, који износи нешто више од 30.000 динара, добиће нешто више од милион запослених, а за ту намену држава ће уплатити око 32 милијарде динара на рачуне 232.000 предузећа која су се пријавили за помоћ.

Практично већ следећи дан, у петак 5. маја, радници новац могу очекивати и на својим рачунима под условом, наравно, да им послодавац пребаци добијени новац од државе. То ће највећем броју запослених бити други део мајске зараде.

Прва транша је исплаћана у првој недељи маја, а трећи и последњи минималац држава ће исплатити у првој недељи јула, пишу "Новости".

Више од милион запослених добиће укупно по 750 евра помоћи од државе и то је део економског пакета подршке државе вредног 5,1 милијарду евра. Предузетници, микро, мала и средња предузећа добијају по цео минималац, а запослени у великим предузећима по 15.000 динара по раднику.

Право на минималац имају радници који су пријављени. Фирма у којој раде мора да буде основана пре 15. марта ове године, а услов је и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања. Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала